Hamarosan újra láthatnak a vakok?

bionic-eye.jpg

A technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre több betegségre vagy éppen fogyatékosságra érkezik valamilyen újszerű megoldás. A vakok és gyengénlátók esetében is folyamatosan jönnek az reményt adó innovációk, a látássérült emberek életét teljessé tenni akaró startupok.

Technológiai innováció vakoknak

Talán az egyik legizgalmasabb terület, ahol a mérnök- és az orvostudomány összeér az ügy érdekében, az a bionika. Az UCLA (Kaliforniai Egyetem, Los Angeles) november elején jelentette be a hírt, hogy sikerült egy 30 éves nőnek, aki már 7 éve vak, részlegesen visszahozni a látását egy bionikus szemimplantátummal.

Egy vezeték nélküli chipet ültettek az agyába, ami egyelőre még csak egy kamerával beépített szemüvegre csatlakozik. Nagyon leegyszerűsítve, a kamera feldolgozza a külső képet és közvetíti a chipre, ami az agy képalkotó idegeit stimulálja. A kutatási eredmények bíztatóak, a névtelenséget kérő hölgy már színes fényeket, körvonalakat és foltokat láthat.

Elmeséljük, mit kell látnod

A grafikus processzorairól híres számítástechnikai vállalat, az Nvidia szárnyai alatt futó Horus nevű startup célja is a vakok és gyengénlátók segítése innovatív találmányukkal.

Ők azonban nem a képi világ bionikus módon történő reprodukálásával kívánják megkönnyíteni a látássérültek életét, hanem a hallás útján. Szerkezetük leginkább egy headsetre hasonlít, azzal a különbséggel, hogy van benne egy kamera, és a csontvezetéses hallás elvén működik. (Erről az elvről korábban már írtam, a csontvezetésű hangszóróval beépített napszemüveges cikkemben.)
horus1.jpg

Szóval az eszköz lényege, hogy “fülünkbe suttogja” folyamatosan, amit látnunk kell. Képes az írás olvasásra, azaz felolvassa nekünk az előttünk lévő írott szöveget, könyvet, újságot, bármit.

Ezenkívül folyamatosan tanítja magát, és arc- és tárgyfelismerő funkcióval is bír.

A megtanult és elraktározott arcokat és tárgyakat pedig, amikor szükség van rá, felhasználja a tájékozódásunk érdekében.

Talán az egyik leghasznosabb programja pedig, a mozgás asszisztencia, azaz jelez, milyen akadály van előttünk vagy körülöttünk, így segítve az akadálymentes haladást. Legutolsó fejlesztésének köszönhetően, pedig a mesterséges intelligencia körbeírja (vagyis inkább mondja), hogy mi van körülöttünk, mit láthatnánk éppen, vagy például mit ábrázol az előttünk lévő képeslap.

A Horus áráról még nem tudunk semmit, egyelőre még csak egy várólistára lehet feliratkozni és elég tág időintervallumot lőttek be a megjelenésre: 2017 vagy 2018. Továbbá érdemes lehet tudni, hogy első körben csak angol, olasz és japán nyelven lesz elérhető.

Zárógondolat

Szóval jó hír a látássérülteknek, hogy abban a korban élünk, amikor is egyre közelebb van, és bármikor elérhető lehet a bionikus látás lehetősége. Továbbá addig más technikai módszerekkel is kísérleteznek, hogy megkönnyítsék a vakok és gyengénlátók mindennapjait.

Forrás: Mirror.co.uk; Rt.com

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is, és kövesd a blogot Facebook-on, YouTube-on, vagy Instagram-on!