Öt horror VR videó Halloweenre

halloween.jpg

A Halloween ünneplése letagadhatatlanul betört hazánkba is. Saját kezűleg faragott tökök sokasága a Facebookon és az Instagramon, Jokernek és Harley Quinn-nek öltözött egyetemisták az éjszakai járatokon, a legújabb horror filmek pedig betárazva a laptopon. Aki viszont igazán rémisztő élményre vágyik, annak nem maradhatnak ki a VR horror filmek. Ezt elősegítve összegyűjtöttem a legjobb és legfélelmetesebb virtuális valóságú horror videókat, amelyeket előtte Google Cardboarddal teszteltem is.

5. Lock Your Doors

A Youtube-on rengeteg 360 fokos horror videó található, amiben többnyire amatőr színészek szerepelnek, és házilag barkácsoltak össze. Ezek a filmek VR szemüveg nélkül is megtekinthetőek, de nyilván úgy teljesen más az élmény. Az ilyen “user generated content” iránti tiszteletből 5. helyre tettem a “Lock Your Doors” című produkciót, ami inkább megy el egy félelmetes társadalmi célú hirdetésnek, mint egy ijesztő horror videónak. Egy figyelemfelhívás, hogy mindig zárjuk be házunk ajtaját, mert kegyetlen dolgok történhetnek velünk.

Félelem faktor: 5/10

4. Sisters

Talán az egyik legrégibb 360 fokos VR horror film a Sisters nevű mobilos applikáció. A kb. 4-5 perces videó egy régimódi szobában játszódik, aminek a közepén állunk egy helyben, és csak forogni tudunk. Annak ellenére, hogy egy gyengébb minőségű számítógépes játék látványvilágával vetekszik, már maga a szoba kialakítása és berendezése is olyan nyomasztó, hogy ha tehetnéd, egyből kirohannál onnan, de hát sajnos nem tudsz mozogni... A videóban szépen fokozatosan van felépítve minden egyes történés, és habár a vége a csúcsponton van, mégis hiányérzete van az embernek a lezárást illetően.

sistersvr2.png

Félelem faktor: 7/10

3. HELP

Harmadik helyen egy iszonyúan látványos, professzionálisan elkészített űrlényes, menekülős videó szerepel. Igaz talán annyira nem rémisztő, azonban gyönyörű vizuális effekteket alkalmaz, és szuperül megrendezett film. Azt mondom, ez még desktopon is élvezhető, VR szemüveg nélkül.

Félelem faktor: 6/10

2. Insidious

A listán második helyre tettem az Insidious filmek VR applikációját is. Marketing eszköznek kiváló ötlet mindig egy VR videó, pláne filmeknél, ahol szerintem sokkal többet ér egy ilyen, mint mondjuk egy hagyományos teaser vagy egy trailer. Ad egy többletet, hiszen részese lehetsz a film világának. Szóval esetünkben egy nagyon ütős, profin elkészített videót hoztak létre, ami igaz rövid, de hátborzongatóra sikerült. Szintén egy szobában kezdünk, ahol egy kedves idős hölgy beszél hozzánk, nem túl biztatóan a jövőnket illetően.

Igazából ennek a helyén lehetne a Paranormal Activity, a The Conjuring és az összes többi ismert horrorfilm VR videója is, hiszen ezek a brandek már nem engedhetik meg, hogy ilyen innovatív marketing lehetőségeket kihagyjanak.

insidious.JPG

Félelem faktor: 9/10

1. Catatonic

A Within nevű appon belül több minőségi 360 fokos VR videó is elérhető: dokumentumfilmek, klippek, animációs filmek, stb.. Itt található meg a listámon első helyen végző Catatonic nevű videó is. A történetben egy tolókocsiban ülünk, és egy elmegyógyintézetben gurulunk végig tehetetlenül, sodródva az eseményekkel. A film rendkívül aprólékosan van kidolgozva, minden részletre ügyeltek a készítők. Az élmény viszont annyira durva és sokkoló, hogy a történet végén a videó utolsó egy-két percében egy békés tengerparton találjuk magunkat, hogy ne maradjunk felzaklatott lelkiállapotban.

catatonic.JPG

Félelem faktor: 10/10