Mire kell figyelni, ha egyéni vállalkozó szeretnél lenni?

_nd70079.jpg

“Az alkalmazott lét nem nekem való, saját vállalkozásomat szeretném építeni, nem pedig másét!” - gondolják így sokan. Van már ötlet, üzleti terv, prototípus, referencia munka, akár első ügyfél is megvolt, viszont ahhoz, hogy jogszerűen működjünk és számlaképesek legyünk, szükség van valamilyen vállalkozási formát választani.

A Spinoff Klub előadásán Dr. Arató Balázs és Dr. Aratóné Nagy Ágnes jogi- és számviteli szakemberek mesélték el, hogy milyen lehetőségek vannak a fiatal vállalkozók számára, és mik azok buktatók, amelyekre figyelni kell cégalapítás során.

“Nem csak adózási szempontból, de ha hitelesek akarunk lenni a piacon, szeretnénk, hogy a partnereink elismerjenek, akkor szükséges valamilyen számlaképes formát választanunk.”

Ezt lehet fokozatosan is felépíteni, például először csak egyéni vállalkozó, majd később Korlátolt felelősségű társaság. Persze minden esetben egyedi megítélést kíván a döntés.

Talán elindulásnak az egyik legkedveltebb forma, ha egyéni vállalkozók leszünk. Természetesen ezt főállású munka mellett is lehet végezni, ha csak havi bevételünket szeretnénk megnövelni.

_nd70103.jpg

Másodállású KATA-s egyéni vállalkozás

Ha nem főállású egyéni vállalkozó akarsz lenni, tehát például nappali tagozatos vagy, vagy van máshol minimum heti 36 órás munkaviszonyod, akkor ez egy kedvező adózási forma lehet neked. Másodállású KATA-s egyéni vállalkozóként havi 25.000 forinttal kell számolnod fix költségként. Maximum 12.000.000 forint lehet a bevételed éves szinten, amiről évi 8.000.000 forint bevételig ÁFA mentesen adózhatsz.

Főállású KATA-s egyéni vállalkozás

Ha főállású KATA-s egyéni vállalkozó akarsz lenni, azaz nincs 36 órát meghaladó munkaviszonyod máshol, akkor ennek havi 50.000 forint a költsége, illetve, ha teljes jogviszonyt akarsz, akkor 75.000 forint a díja havonta.

Az egyéni vállalkozás esetében fontos szem előtt tartani, hogy a vállalkozói vagyon nem különül el a magánvagyontól. Azaz kerülhet olyan helyzetbe a vállalkozó, hogy valamilyen fizetési kötelezettsége keletkezik, ekkor viszont a magánvagyonával is felel.

Ha változó a bevételed a vállalkozásodból, akkor jó tudni, hogy bármikor szüneteltetheted, így feleslegesen nem kell fizetned a havi díjat.

Az előadás rendkívül hasznos és tanulságos volt, a többi vállalkozási formáról is részletes információt kaphatsz, ha megnézed a teljes videót a beszélgetésről:

A Spinoff Klub jövő hét hétfőn, azaz 2017.04.24-én 18:00-kor  tartja következő előadását, melyen Perényi András reklámszakember, digitális üzletfejlesztési tanácsadó avatja be az érdeklődőket, hogy hogyan építsük fel hatékonyan webshopunkat, és milyen online marketing eszközök állnak a rendelkezésünkre a hatékonyság növelése érdekében. 

Ha tetszett a cikk, kövesd a blogot Facebook-on, Instagram-on, Twitter-en, vagy YouTube-on!

A képeket és a felvételt a KözPont Újbudai Kulturális, Pedagógiai és Média Kft. biztosította.

Címkék: spinoff