Az ingatlanügynökök új barátja: a virtuális valóság

arw3.JPG

Egyre jobban beszivárog a köztudatba a virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) létezése. Első körben csak a szórakozásra gondolnak az emberek, ha meghallják a VR-t, vagy AR-t, azonban vannak olyan más területek is, ahol zseniális dolgokat lehet kihozni az új technológiák alkalmazásával.

Ilyen például az ingatlanpiac, ahol a VR segítségével akár régi lakásod kanapéjából is körbejárhatsz egy tucat másik ingatlant, hogy kiválaszd új otthonod.

Elég egy tervrajz

A kiterjesztett valóságnak köszönhetően, a tervező mérnököknek már nem szükséges kézzelfogható modelleket létrehozniuk, ha szemléltetni akarják a megtervezett épületüket, épületeiket. Ha le akarják nyűgözni a közönséget, akkor elég, ha a tervrajz felé viszik okos eszközüket, és megjelenik az épület 3D modellje.

Persze tovább is lehet menni, hiszen arra is van lehetőség, hogy egyből be is menjünk az épületbe és láthassuk azt, egy VR szemüveg segítségével.

Ingatlan biznisz a fotelből

Aki már vett lakást vagy házat ingatlanügynök közreműködésével, az tudja, hogy szinte lehetetlen úgy megvásárolni egy lakást, ha nem megyünk el többször is megnézni azt. Személyesen kell érezni a méreteket és a környezetet, ha egy ekkora beruházásról van szó. Persze az ingatlanügynök szívesen mutatja be akár sokadjára is a potenciális otthonunkat, de a VR segítségével meg lehet spórolni pár plusz kört és az eladókat sem kell mindannyiszor zavarni.

arw2.JPG

Gondoljunk bele,

elmegyünk az ingatlan irodába, feltesszük a fejünkre a VR headset-et és sorba nézhetjük meg úgy a lakásokat, mintha ténylegesen ott lennénk.

Létező lakásoknál, ehhez egy 360 fokos kamera segítségével kell képeket vagy videót készíteni, még nem létező, építés alatt álló ingatlanoknál pedig szükséges a virtuális térben is lemodellezni azt.

Ma már lehetőség van arra is, hogy az épülő házat már kívülről is körbejárhassuk, vagy éppen a még nem létező lakás teraszáról a valós kilátást élvezhessük.

Itthon is elérhető

A területen piacvezető szerepet játszó ARworks Kft. 2011 óta foglalkozik AR/VR fejlesztésekkel, több nemzetközi díjat is elhozva. Egyik sikeres területnek az ingatlanpiaci alkalmazhatóságot mondják, hiszen a nemzetközi megbízásaik mellett évek óta dolgoznak a Futureal Cordia Csoportnak, az OTP Ingatlannak, Property Marketnek.

"A már klasszikusnak mondható 360 fokos fotózás, videózás mellett egyediségünket az adja, hogy az adott ingatlan ArchiCAD-ben elkészült tervrajzát inputként megkapva, el tudjuk készíteni a teljes ingatlan headsetben bejárható modelljét, mely nagyon élethű élményt biztosít a potenciális vásárlónak.

Nagy segítség lehet ez befektetők megnyeréséhez, a lehetséges megvalósulási opciók alacsony költségű bemutatásához és persze versenyelőnyt biztosító sales tool ez azok kezében, akik nyitottak az innovációkra.” - meséli Budaházy Szabolcs a ARWorks ügyvezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesd a blogot Facebook-on, Instagram-on, Twitter-en, vagy YouTube-on!