Elvetemült ötletek a Kickstarterről - 2. rész

kickstarter.jpg

A közösségi finanszírozás napjainkban egyre elfogadottabb módja annak, hogy ötletünk kivitelezéséhez pénzt gyűjtsünk. Legyen szó akár technikai innovációról, dizájnos ruhadarabról, vagy netán egy független filmről, ha forrás szűkében vagyunk, egy jól felépített közösségi finanszírozású kampánnyal megteremthetjük vállalkozásunk induló tőkéjét. Másik oldalról pedig, ha látunk egy számunkra kedves projektet, akkor támogathatjuk azt anyagilag, így az adott vállalkozás legelső termékeihez jelentős kedvezménnyel juthatunk.

Azonban érdemes tudni, hogy nem csak világot megváltó futurisztikus termékek és szolgáltatások professzionálisan felépített kampányaival találkozhatunk ezeken az oldalakon, hanem gyakran olyan bizarr élményben is részesülhetünk, amikor is nem tudjuk eldönteni, hogy ezt valaki komolyan gondolta vagy csak viccnek szánta.

Egy korábbi cikkhez hasonlóan, eljött az idő egy újabb válogatásra a Kickstarter közösségi finanszírozó oldal legelvetemültebb ötleteiből:

A Selfie bot a múlté, jön a selfie seprű!

Erős termékkel indítjuk a mustrát: akinél már a selfie botok is kicsapták a biztosítékot, azok most hagyják abba a cikk olvasását, mert itt a Selfie Broom, azaz egy seprű, amit használhatsz állványként is a telefonos fotózáshoz. Kényes téma napjaink (néha túlzottan is) korrekt világában, hiszen belegondolva abba, hogy ki lehet a célcsoport és az milyen sztereotípiákon alapul, feministák ezreinek vészjelzője villoghat a termék láttán. Őket megnyugtatva, az ötletgazdának a kitűzött 15 ezer dollár felét sikerült csak összekalapozni, így a projekt sikertelen kampányt zárt még júliusban.

selfiebroom1.jpg

selfiebroom2.jpg

Forrás: Selfie Broom, Kickstarter

Lőjük le a porcicákat

Na de, hogy továbbfeszítsük az érzékeny témák húrját, előzővel ellentétben nem rég zárult sikeresen a Dustbender nevű startup Kickstarter kampánya. Hogy a férfiak is kedvet kapjanak a takarításhoz, kaptak egy pisztolyt, amit a szabványos porszívókra lehet szerelni. Hogy mi értelme van ennek? A pisztoly ravaszának meghúzásával egy sűrített levegő löketet lőhetünk a porra, ezzel felbolygatva a békésen szundikáló porcicákat. Az elgondolás szerint, amint a levegőbe kerülnek, máris egyszerűbb őket a porszívóval felszippantani. Lehet, hogy van benne logika, de én még keresem. Minden esetre jelenleg 25 dollárért megvehető a termék, annak aki hasznosnak ítéli.

dustbender1.jpg

Forrás: Dustbender, Kickstarter

Macskanyelvet minden gazdinak!

És ha már szóba kerültek a cicák, jön az abszolút nyertes az elvetemült ötletek terén: egy műanyag macska nyelv, amit a szánkba téve, nyalogathatjuk a cicánkat, hogy úgy érezze, mintha csak egy másik macska nyaldosná őt.

Tartok most egy kis szünetet, hogy újraolvasd és értelmezd az előző mondatot.

Sajnos jól olvastad. Egy szádba vehető macska nyelv formájú "keféről" beszélünk, amivel nyalogatást imitálva járhatsz a cicád kedvébe. Te jó ég.

licki-brush-feature-image-05232016.jpg

 A Licki Brush kampánya 2017 januárjáig tart, eddig 57 ezer dollárt, azaz majdnem 16 millió forintot gyűjtöttek össze, azaz a már most sikert könyvelhetnek el maguknak. A termék ára jelenleg 19 dollár, én ebből kettőt is vennék!

Forrás: Kickstarter

Útravaló

Szóval a tanulság ismét annyi, hogy bármennyire is ostoba termékkel futsz össze a neten, lehet szidni azt, hogy ez de hülyeség, ellenben a lényegen nem változtat: valaki megpróbálta, majd sikerre vitte az ötletét, és pénzt keresett vele. Amiért csak gratulálni lehet neki.

Ha szeretnél a jövőben is még hasonló cikkeket olvasni, kedveld a Facebook oldalt, hogy ne maradj le róluk!