Lakásriasztó okosba

korner1.jpg

Otthonunk biztonsága érdekében sok mindent megteszünk. Az alapvető mechanikai védelem (ajtók, ablakok, zárak, rácsok, kerítés, stb.) mellett már egyre népszerűbb az elektronikus jelzőrendszerek felszerelése is. Bár többnyire még mindig luxusnak számít lakásunk riasztóval ellátott védelme, azért lehet találni pénztárcakímélő megoldásokat is.

Korábbi, hasonló témájú cikkemben már említettem, hogy biztonságtechnikai mérnöki gyökereimnek köszönhetően, több lakásbiztonsággal foglalkozó innovációról is lehet majd olvasni a blogon. Hálás téma, mivel szerencsére bőven van választási lehetőség a vagyonvédelemmel foglalkozó startupok között, még ha Magyarországon nem is lehet hallani róluk annyit.

Elég a sarkát figyelni

A mai cikkben egy már sikeres közösségi finanszírozási kampányt maga mögött tudó startupról, a Korner-ről írok, melyet 2014-ben Seattleben alapított Steve Hollis.

A történet szerint, a villamosmérnökként végzett Hollis, akkor határozta el, hogy létrehoz egy megfizethető, de mégis high-tech riasztórendszert, amikor egyszer egy fiatal párral elegyedett beszélgetésbe. A pár mindkét tagja egyetemet végzett, és biztos munkahellyel rendelkezett, mégis arról panaszkodtad, hogy azért nem ruháznak be riasztórendszerre, mert túlságosan drága számukra. Mindezt annak ellenére, hogy olyan környéken éltek, ahol magas volt a betörések száma. Ekkor jött a gondolat, hogy szükség van egy olyan lakásriasztóra, ami olcsó és hatékony egyszerre.

korner2.jpg

Technikai jellemzők

A Korner lakásbiztonsági rendszerének nagyszerűsége abban rejlik, hogy végtelenül egyszerű felszerelni és alkalmazni.

Magát a rendszert három részre bonthatjuk:

  • Stick: az internetünket biztosító routerbe csatlakoztatható stick, ami a jelen esetben a riasztóközpontnak felel meg;
  • Tags: az ablakok és ajtók sarkába illeszthető háromszög alakú nyitásérzékelő;
  • valamint az okostelefon alkalmazás, amin keresztül tudjuk be- és kiriasztani a rendszert, a riasztási zónákat kialakítani, és az értesítendő személyek listáját megadni.

korner4.jpg

Beüzemeléséhez először is bedugjuk a sticket a routerünkbe, letöltjük az appot, majd párosítjuk az érzékelőkkel, végül pedig azokat egy laza mozdulattal felragasztjuk a veszélyeztetett nyílászárók sarkába. A Tag-ek kialakításánál cél volt, hogy könnyen fel- és leszerelhető legyen, így azok is használhassák, akik sokszor költöznek vagy utaznak más helyre.

De hogyan is működik?

Induljunk ki abból, hogy a hagyományos ajtó, ablak és egyéb nyitásérzékelők egy úgynevezett reed relével működnek. Nem mennék mélyen bele, mágneses elvről van szó, és a lényeg, hogy két részből áll: stabil részét az ajtófélfára kell szerelni, másikat pedig közvetlenül mellé a nyitható ajtóra/ablakba. Így ha zárva van az ajtó, a két rész egymás mellett van, ha pedig kinyílik, akkor eltávolodnak egymástól és a köztük lévő mágneses kapcsolat megszűnik, azaz riasztás történik.

Viszont a Korner más technológiával közelített a témához. Nyitásérzékelője egy részből áll, amit a nyitható felület sarkába kell felragasztani. Működését tekintve, ebből kifolyólag, nem mágneses reed relét használ, hanem egy beépített mozgásérzékelő szenzor figyeli, hogy nyugalmi állapotban, azaz zárva van-e az ajtó, vagy megmozdult, azaz éppen kinyitották azt.

korner3.jpg

Előny?

Hatalmas előnye a rendszernek, hogy felszerelése bolondbiztos, nem kell hozzá szerelőt hívni. Nincs kábelezés, mozdítható minden, így egy költözésnél bármikor vihetjük magunkkal.

Az érzékelők cserélhető (cr2450) gombelemmel működnek, ami átlag 2 évig bírja.

Androidon és iOS-en is működik az applikáció. Saját biztonsági kört tudunk kialakítani, azaz egy riasztásnál, ha az app fut a család és a szomszédok okostelefonján is, akkor ők is megkaphatják a riasztás jelét.

Továbbá a rendszer előnyének számít rendkívül kedvező ára: az érzékelő számától függően több csomagban is kapható, így például az egy darab szenzor és a stick 78 dollár (22 ezer forint). Viszont fontos hozzátenni, hogy éves díja van a rendszernek, ami 39 dollár, azaz kb. 11 ezer forint (az első év ára benne van a 78 dollárban). Ezért viszont kapunk folyamatos támogatást is. Szóval az igaz, hogy távfelügyeleti cég járőre nem fog kijönni hozzánk, ha riasztás történik, de szerintem felesleges is azért fizetni sok esetben.

Hátrány?

Az egész rendszer az internetünkön áll vagy bukik. Ha nincs internet, nincs védelem. Ez elég magas kockázati tényező.

Egy kisebb lakásra, átlag vagy az alatti keresettel rendelkezőknek tökéletes megoldás szerintem a Korner. Viszont ha családi házunkat akarjuk teljes védelemmel ellátni, akkor már ajánlott egy komplex vagyonvédelmi rendszerben gondolkodni.

A havidíjakat nem szeretjük Kelet-Európában. "Amiért fizetek, azt teljesen a tulajdonomban akarom tudni." - mentalitás miatt. 

Zárószó

Összegezve tehát, a Korner valóban egy egyszerű és nagyszerű vagyonvédelmi rendszernek tűnik. Úgy gondolom jól definiált a célcsoportja, és szuperül megtalálta azt a piaci rést, ahol igazán még nincsenek megszólítva a potenciális vásárlók. Belvárosi 2. emeleti otthonomba már régóta akarok valamilyen innovatív és nem túl drága biztonságtechnikai rendszert felszerelni, és a Korner közel is áll ahhoz, hogy választásom rá essen. Olcsó, és tényleg pont annyit tud amennyi nekem kell. Szóval nézelődök még a piacon, bemutatok több terméket is itt a blogon, és a végén a számomra legmegfelelőbbet meg is vásárolom majd. A képzeletbeli toplistámon most a Korner vezet egyelőre.

 Forrás: Kornersafe.com; Indiegogo