Hova a fenébe tehettem...?

trackr-bravo.png

Csörgess már meg, nem találom a mobilomat!”, “Hova is raktam a kulcscsomómat?”, Basszus, otthon hagytam a pénztárcám!”, “Ezt nem hiszem el, valaki ellopta a biciklimet…

 Ezek azok a mondatok, amelyek bárki száját elhagyhatják, nem kell hozzá szétszórtnak és nemtörődöm típusnak lenni. Gondolatainkban elmélyedve elég ha csak egy pillanatra nem figyelünk oda, és máris képesek vagyunk totálisan elfelejteni, hogy hova tettük le a szükséges tárgyat, amit fél perce még a kezünkkel babráltunk. Ilyenkor megy a bosszankodás és a mérgelődés, valamint elindul a "túrjuk fel az egész lakást" projekt.

A GPS alkonya

Szerencsére az még a jobbik eset, ha figyelmetlenség miatt veszítjük szem elől értéktárgyunkat. A rosszabbik viszont, ha lopás, vagy rablás áldozata leszünk és az, amiért keményen megdolgoztunk jogtalanul kerül máshoz.

Erre a problémakörre már rengeteg megoldás született. Ha tárgyak vagy bármi más pontos helyének meghatározására és annak követésére gondolunk, akkor mindenkinek egyből a GPS jut az eszébe

GPS nyomkövető lehet már a mobilunkban, az óránkban, az autónkban, a kutyánk nyakörvében és szinte már mindenben.

Felszerelhető GPS eszközöket könnyen be lehet már szerezni, elég nagy piaca van manapság. Viszont mi a GPS nyomkövetők hátránya? 

1. A fogyasztás, 

2. a méret

3. és az ár.

És itt a fogyasztáson és az energiaellátáson van a legnagyobb hangsúly. Lakossági felhasználása a kisebb dolgok esetében (kulcs, mobil, pénztárca, kutya, macska, gyerek, stb.) nem túl előnyös, ha sűrűn tölteni kell az eszközt. Hiszen ki akar naponta feltölteni még pluszban a telefonja mellett egy olyan kütyüt, aminek igazából csak egy passzív védelmi funkciója van? Senki.

trackr-dog.jpg

Erre a problémára állt elő egy formabontó megoldással Chris Herbert a kalifornia TrackR nevű startup alapítója. Rendszerük a GPS technológiát kihagyta a folyamatból és a Bluetooth, valamint a közösség erejét kihasználva alkotta meg saját nyomkövető termékét.

 Hogyan működik?

A TrackR egy okostelefonra letölthető ingyenes app-ból, valamint a 200 forintosnál nem sokkal nagyobb és vastagabb kerekded nyomkövető eszköz(ök)ből áll, amelyek könnyedén felhelyezhetőek bármilyen típusú felületre és tárgyra. Különlegessége, hogy a külső nyomkövető eszközök és a mobiltelefon (amin az applikáció fut), alacsony energiájú Bluetooth-on kommunikálnak egymással. Ennek köszönhetően a nyomkövetők energiaforrása cserélhető, azaz egy 3 voltos CR 1616 vagy CR 2016 gombelemmel működnek, átlagos körülmények között akár 1 évig is. 

Bluetooth? De hogyan találja meg GPS nélkül az elveszett holmimat?

 Jogos a kérdés. A termékbe épített Bluetooth hatósugara 30 méter. Azaz ideális esetben a közvetlen környezetünkben elveszett tárgyak felkutatásában segít. Azonban ami tényleg lenyűgöző ebben a funkcióban: beállítható, hogy ha az adott tárgy a mobilunktól számított 30 méteres sugarú kört elhagyja, akkor a mobilunk jelez nekünk. Tehát, ha elindulunk reggel kómásan a munkába és otthon felejtjük a pénztárcánkat, amiben benne van a TarckR kütyüje, akkor mielőtt kilépnénk a lépcsőházból, már jelez a mobilunk, hogy “Ember, otthon hagytad a tárcád!”

Ja és ez vica versa, azaz ha a mobilunkat felejtjük otthon, akkor a nyomkövető eszköz, ami a pénztárcánkban van, jelez nekünk hanggal. Tök jó.

trackr-bike.jpg

És a 30 méteren túl?

Mi történik ha Budán hagyok el valamit, de Pesten élek? Vagy mondjuk ellopják a bringámat? Az ugye több, mint 30 méter. Na itt jön képbe a közösségi élmény, ami “okos” korszakunk egyik hatalmas potenciálja. (Még ha nem is mindenki gondolja így.) Ha elvesztünk vagy ellopnak valamit, amin rajta/benne volt a TrackR nyomkövetője, akkor az applikáció segítségével elkezdhetjük keresni. Ekkor az összes felhasználó mobilja titkon a mi elveszett holminkat keresi a saját 30 méterén belül és amelyik eszköz megtalálja, az a háttérben elküldi nekünk a GPS koordinátákat. Ez a Crowd GPS. Azaz tudomásunk nélkül is kölcsönösen segítünk egymás eltűnt dolgait megtalálni. Ez a gyönyörű az egészben.

Itthon 

Persze jön a kérdés: szóval ahhoz, hogy a Crowd GPS használható legyen, szükséges, hogy minél többen használják a rendszert az adott területen, országban? Ez így van. Kíváncsi voltam, hol tart most a startup terjeszkedése, mi a helyzet Európával és legfőképpen kis hazánkkal, így bátorkodtam felvenni a kapcsolatot a TrackR-rel.

Kérdéseimre teljesen közvetlen, kifejezetten gyors és kimerítő válaszokat kaptam. Kiderült, hogy Budapesten is megtalálhatóak már a rendszer innovátor felhasználói, amit a következő térkép bizonyít:
trr_bp.JPG

Szemlátomásra is megállapítható, hogy ez egyáltalán nem sok ember, sőt talán nem is biztos, hogy magyarok. A magyar felhasználók pontos számát nem tudták sajnos megmondani nekem, viszont USA és Kanada meghódítása után egyértelműen Európára fókuszál a vállalkozás, mivel itt a legnagyobb a kereslet a termékre. Persze ezen elsősorban Nyugat-Európát kell még csak érteni.

Összegzés

Rövidre zárva a bejegyzést, rettentő sok lehetőséget látok a TrackR termékében. Dizájnos, kis helyen is elfér, nem eget rengetően drága (30 $ egy darab, csomagban kedvezőbb) és valóban sokáig bírja energiával. Persze ahhoz, hogy Magyarországon is tökéletesen működjön a rendszer és minden benne rejlő lehetőséget ki tudjunk használni, szükséges a széleskörű elterjedése. Azonban, pont az a TrackR zsenialitása, hogy szinte egyedüli felhasználóként is hiányérzet nélkül használható, mivel a 30 méteren belüli funkciója is pazar megoldás a mindennapokra.

Forrás: TheTrackR.com; Indiegogo; Techcrunch