Sötét a szobád? Akassz a falra egy ablakot!

sunlight1.jpgAlapvető emberi szükséglet a fény, azonban nem mindenkinek adatik meg, hogy egy napfényes, világos otthona legyen. Erre a problémára kíván megoldást nyújtani egy seattlei startup.

Villany helyett LED ablak

Jómagam Budapest belvárosában lakom, egy tipikus gangos társasház 2. emeletén. Ablakom a belső udvarra néz, így hamar besötétedik a lakásban. Nem túl kellemes, amikor kint még ragyogóan süt a nap, viszont nekem már lámpát kell kapcsolnom, hogy lássak.

Ezzel a helyzettel nem vagyok egyedül, Regina Putyrae és csapata is szembesült a problémával, amikor kitalálták a Sunlight LED Windows-t, azaz egy LED ablakot, ami akkora fénnyel világít, mint amennyi napfényt eresztene be egy létező ablak.

sunlight3.JPG

Előtte, utána.

exm_blog_edm_cover_masolata.gif

Hogyan működik?

A szett 2 részből áll. Egy ablak és egy falra akasztható képkeret közös gyermeke, ami a Sunlight LED ablak, valamint egy érzékelőből, amit olyan helyre kell szerelni, ahol a külső fényviszonyokat mérni tudja. Ha kint hétágra süt a nap, akkor annak a fényerősségét az érzékelő továbbítja a sötét szobánk falára szerelt kamu ablaknak, ami így a megfelelő szinten fog világítani.

“Teljesen olyan, mint ha egy igazi ablakod lenne.” - állítják.

A két egység rádiófrekvencián (900MHz-en) kommunikál egymással, kb. 30 méterig lehetnek távol egymástól. Végre egy eszköz, ami képes wi-fi nélkül is létezni.

sunlight2.JPG

Érzékelő egység

Nem kell tölteni!

Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan is kell tölteni? Az ablakot hálózatra kell csatlakoztatni, a külső érzékelőt pedig kapaszkodj meg:

napelem van benne!

Na de a fő kérdés, mekkora a fénye?

Alapvetően két méretben kapható az ablak: a nagyobb 2 x 2 inch, azaz kb. 61 x 61 cm, valamint egy 1 x1 inches. A nagyobb 1500 lumenes (100w-os villanykörtének felel meg), a kisebb pedig 750 lumenes (60w-os). Az ablakok melegsége 2200K - 4000K között mozog.

Mennyi az annyi?

A nagyobb 199 dollár (57 ezer forint), míg a kisebb 149 dollár (42 ezer forint). A Sunlight Indiegogo kampánya jelenleg is fut, viszont nem túl fényesen teljesít. A cikk írásakor a kitűzött céljuk 3%-át gyűjtötték eddig össze, ami sanszos, hogy nem fog nagyon már nőni.

 És akkor most rajtatok a sor:

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal, és kövesd a blogot Facebook-on, Instagram-on, Twitter-en, vagy YouTube-on!