Lakásriasztó helyett drón?

alarm-com_drone1.JPG

Otthonunk védelme érdekében jelenleg a legelterjedtebb biztonságtechnikai megoldás a lakásriasztó- és a kamera rendszerek alkalmazása. A piacot már régóta ezek az eszközök uralják, és az innováció csak a folyamatos fejlesztésükben észlelhető. De vajon születhetnek-e teljesen új megoldások? Napjaink technikai vívmányai megreformálhatják-e a lakásbiztonságról alkotott képünket?

Megnéztük, mennyire elterjedt módja a drónok alkalmazása a vagyonvédelemben, azon belül is az otthonunk védelmében.

Drónnal a biztonságért

Idén év elején a világ egyik legnagyobb biztonságtechnikai cége, az Alarm.com a Las Vegasi tech kiállításon, a CES-en jelentette be ünnepélyesen, hogy egy olyan mesterséges intelligencián alapuló drón appot fejleszt, amivel az okos otthonok vagyonvédelmére kínál alternatív megoldást.

A drónnal történő védelem lényege, hogy a lakáson belül, ahol behatolás, vagy egyéb szokatlan esemény történik, ott a drón önműködően lép a színpadra. Észlelve az anomáliát, odarepül a kérdéses pontra, és élőben közvetíti az ott történteket a tulajdonos okostelefonjára, vagy egyéb platformjára.

Az Alarm.com drónja nem járőrözik, hanem szorosan együttműködik a már meglévő behatolásjelző rendszerekkel (mozgás-, nyitásérzékelő, stb.), vagy más smart home eszközökkel, így azok jelzésére száll csak fel és repül a kritikusnak ítélt helyszínre.

alarm-com_drone.jpg

Hasonlóképpen képzeli a Sunflower Labs is otthonunk vagyonvédelmét a jövőben, bár ők a drónjukat kinn hagyják az udvaron, és kifejezetten csak a családi házakra fókuszálnak. Az ő fejlesztésüknek 2017 év végére várható eredménye.

Más már belebukott

Eljátszva a gondolattal, hogy saját 2 szobás lakásom védelmére egy drónt alkalmazzak, elmosolyodom. De még 3, 4 vagy több szobás lakásnál is furcsának tűnik jelenleg ez a megoldás.

Azonban amióta ekkora népszerűségnek örvendenek a drónok, más is megpróbálkozott már meghódítani velük a lakásbiztonság piacát. 2016 nyarán indított közösségi finanszírozó kampányt az Indiegogo-n a HawkEye nevű amerikai startup, ami koncepciója szinte ugyanaz volt, mint az Alarm.com-é.

Nekik nem sikerült. Az induláshoz szükséges 100.000 dollárból 42 ezret (12 millió forintnyit) kalapoztak össze, ami a projekt végét jelentette.

A drónok jövője biztonságban

Kíváncsi voltam, mit gondol egy a vagyonvédelmi szakértő az otthon drónnal történő védelméről, így megkérdeztem Holecz Nándort, a JUSTICE Security Kft. szakmai igazgatóját, aki készséggel válaszolt kérdéseimre.

Általánosságban a laskásbiztonság terén a drón kevésbé tud érvényesülni, hiszen a madártávlatból történő megfigyelés ebben a helyzetben nem kivitelezhető. Családi házaknál zavaró tényező lehet a szomszéd közelsége, mivel jogosan feltételezheti, hogy a drón az ő privát szféráját is megsérti, ezáltal személyiségi jogok kérdése is felmerülhet.

Farmok, nagy területek védelme terén inkább van létjogosultsága, mivel nagyobb területet tud lefedni, így a védelmi zóna jobban kiterjeszthető.

A drónnal történő védelem előnye a mobilitás, valamint, hogy a “meglepetés erejével” tud hatni, viszont hátránya az adatkapcsolat és a vezérelhetőség kérdése, valamint meghibásodás esetén balesetveszélyes is lehet.

Ipari területek védelménél, személyvédelemnél és rendezvények biztosításánál van jelenleg a drón kamerás vagyonvédelemnek létjogosultsága.

Ezenkívül a közbiztonság javítása érdekében is alkalmazható lenne.

A vagyonvédelemben ma nagyon is aktuális téma, egyértelműen van jövője, azonban elterjedésének függvénye a szigorú jogi szabályozás, aminek minden esetben meg kell felelni, mind nemzetközi, mind hazai szinten.

sunflower-labs-home-awareness-system-01.jpg

Zárszó

Ha ma még futurisztikusnak is tűnik, hogy lakásunkban egy önműködő quadrocopter repkedjen, és védelmi feladatokat lásson el, a közeljövőben egészen biztos, hogy nagyobb szerepet kapnak a drónok akár a vagyonvédelemben, akár más területeken. Szárnypróbálkozások már vannak, kérdés, hogy mikor jön az áttörés.

Forrás: Alarm.com, Sunflower-labs.com, HawkEye, TechCrunch,

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is, és kövesd a blogot Facebook-on, YouTube-on, vagy Instagram-on!