Tényleg az eladó nélküli bolt a jövő?

amazongo1.jpg

2016 december elején jelentette be az online vásárlási óriás, az Amazon, hogy olyan innovatív fizikai boltot nyit, ahol nincsenek pénztárak és nincsenek eladók sem. Az "Amazon Go"-nak nevezett high-tech kiskereskedelmi egységnek jelenleg a zárt béta tesztje fut Seattle-ben, és a pozitív eredmények után a 2017 év eleje felé válhat elérhetővé a nagyközönség számára is.

A jövő boltja

Világszerte elég nagy hírverést kapott az Amazon bejelentése, miszerint az ő víziójuk, hogy a jövőben a kiskereskedelmi üzletekben nem lesz személyzet. Az ember bemegy a boltba, megragad egy kosarat, beleteszi a kívánt terméket, majd kimegy az üzletből. A kijáratnál pedig automatikusan levonódik egyenlegéről a vásárolt összeg. Utópikusan hangzik, és megannyi kérdést is felvet a dolog. 

Akkor most Amazon feltalálta a spanyolviaszt?

Ha a spanyolt nem is, de a franciát igen. A nagy felhajtás mellett, senki nem vett arról tudomást, hogy a koncepció több helyen már létezik. A francia Monoprix kiskereskedelmi láncnak sajnos nem jutott akkora média megjelenés, mint az órásnak. Pedig állításuk szerint ők már rég megcsinálták azt, amivel az Amazon most még csak kísérletezik.

Éppen ezért még karácsony előtt ki is adtak egy rendesen odaszúrós videót, ami szinte egy az egyben követi az Amazonét. Nem csak a szereplők, de még a szövege is erősen hajaz a versenytárséra, annyi különbséggel, hogy míg az Amazon 4 éve gondolkodik a projekten, ők 10, sőt 6 éve már használják is. És még app sem kell hozzá. Az egész üzenete kb. annyi, hogy "Le vagytok maradva pancserek!".

Szóval a reklámjuk zseniális, így lehet egy bukott helyzetből nyerő pozícióba kerülni, és az addig szinte ismeretlen, vagy csak lokálisan ismert üzletláncot szempillantás alatt világhírűvé tenni.

A fő kérdés: biztonságos?

Őszintén szólva nem tudom elképzelni, hogy ez valamikor is működjön Magyarországon. Lehet, csak én vagyok ennyire pesszimista, de szerintem öt perc alatt szétlopnák itthon az egész boltot. Kíváncsi voltam mit szól ehhez az innovációhoz egy vagyonvédelmi szakértő, így Kincs Gergelyt, az Őrmester Nyrt. Igazgatóság elnökét kértem meg, mondja el szakmai véleményét az Amazon Go-ról.

"Egy nagyon kreatív, modern megoldásnak tartom. Kíváncsian várom mennyire fog elterjedni.

Azonban érdemes megvizsgálni a pro és kontrákat. Előnye lehet, hogy a gépek nem fáradnak el, nem korrumpálhatók és nem kérnek munkabért, így hosszútávon költséghatékonyabb, mint emberekkel dolgozni. A hátránya, hogy a biztonságtechnikai jelző eszközök legfeljebb jelzik a lopás tényét, de nem akadályozzák meg a tolvajt.

retail-camera.jpg

Bár technikai eszközökkel ki lehet váltani a személyzet egy részét, de nem tartom célszerűnek, hogy egy bolt teljes mértékben személyzet nélkül működjön."

"Már csak tűz- és baleset védelmi szempontból is elengedhetetlennek tartom, hogy legalább egy felelős személy tartózkodjon a boltban, aki tudja kezelni a tűzjelzőt, (akár téves jelzés esetén) kivezesse a boltban illetéktelenül tartózkodó személyeket, vagy mentőt hívjon, ha véletlenül rosszul lesz valaki."

"Ha a lehető legbiztonságosabb megoldásra törekszünk, teljesen nem lehet helyettesíteni a vagyonőr munkáját. Mivel a boltok nyilvánosság számára megnyitott közterületnek számítanak, mechanikai védelmi megoldásokkal sem akadályozhatják a tolvajt a lopási cselekményben, vagy épp a távozásban, hiszen azzal a normál vásárlókat is akadályoznák."

Zárszó

Szóval valóban bármennyire is jól hangzik a személyzet nélküli bolt, valóban bizonyos esetekben nélkülözhetetlen az emberi jelenlét. Nem mellesleg a környezeti tényezőt is célszerű figyelembe venni. Míg nyugatra elképzelhető, hogy senkinek nem fordul meg a fejében, hogy fizetés nélkül távozzon, addig Kelet-Európában már más a mentalitás.

Forrás: Adweek.com,