Egy mosómedve az okos otthonunk középpontjában

zac1.png

A smart home fogalmát remélem, nem kell ismertetni a blogunkon. Egyre több okos eszközről irányítható technikai innováció áll már a rendelkezésünkre, amelyekkel többek között otthonunk fűtését, világítását, vagy éppen vagyonvédelmét szabályozhatjuk. Ahhoz, hogy ne kelljen ezeket az eszközöket külön-külön kezelni, több innovatív termék közül is választhatunk, melyek célja egy közös platformra terelni lakásunk elektronikával működő berendezéseit.

Hangvezérléssel irányítható lakás

Mai cikkünkben egy francia startupot mutatunk be, melynek küldetése, hogy hangvezérléssel működtethessük otthonunkat. A kényelem mindenek előtt, azaz a kanapéban tespedve se kelljen felállnunk, de még az ujjainkat se kelljen mobilozással megerőltetni, ha esetleg feljebb akarjuk venni a fűtést, vagy le akarjuk húzni a sötétítőt.

A Vivoka közösségi finanszírozású smart home projektje jelenleg is dübörög a Kickstarteren. Különlegessége, hogy egy végtelenül aranyos hologram mosómedvében, Zac-ben manifesztálódik a komornyik szerep. Neki köszönhetően nincs az az érzésünk, hogy egy lelketlen géppel beszélgetünk, aki csak arra vár, hogy fellázadjon, és ellenünk fordítsa gépiesített otthonunkat.

zac2.jpg

Szóval Zac, a mosómedve jópofa és kérdés nélkül teljesíti kívánságainkat, amelyekre egy impozáns, hologramos szoba dekorációban vár. Azonban, ha éppen nem otthon vagyunk, akkor okos telefonunkról is elő tudjuk hívni, hogy kapcsolja ki a vasalót, amit reggel elfelejtettünk megtenni.

De hogyan is működik?

Alapvetően van egy kiegészítője, amit a konnektor és az eszközök elektromos csatlakozója közé, vagy a lámpa foglalat és az izzó közé kell tenni, hasonlóan egy hosszabbítóhoz. Ezzel kommunikál a Zac központi egysége, azaz, ha a vasalót bekapcsolva hagyjuk, akkor ezt a toldó egységet kapcsolja ki és szünteti meg a vasaló áramforrását. A központi egységben pedig a mikrofon van, ami folyamatosan hallgat minket, és ha neki címezve üzenünk, akkor feldolgozza kérésünket és cselekszik.

zac3.JPG

Továbbá plusz funkció, ami már szinte alap elvárás napjainkban, hogy méri is az elektromos fogyasztásunkat, és kiszámolja mennyit fogunk fizetni a szolgáltatónak. Mondjuk, ez utóbbi jól hangzik, de valóságban nem biztos, hogy minden eszközünkre csatlakoztatni tudjuk a toldóját. Hiszen gyakran, közvetlenül az áramforrásra van kötve egy nagyobb eszköz, mint pl. egy villanysütő. Ez esetben ennek fogyasztását nem tudja mérni.

Smart home vagyonvédelem

Elméletileg Zac csatlakozni tud a lakásbiztonság okos eszközeihez is, mint például a videókamerákhoz, riasztó rendszerekhez, vagy füstérzékelőkhöz is. Felületén streamelhető a biztonsági kamerák képe, és az esetleges riasztásokat is kezelni lehet belőle. Azonban a kérdés, hogy mindezt hogyan, és mely okos vagyonvédelmi eszközökkel kompatibilis. Erre vonatkozóan nem találtam mélyebb leírást.

zac4j.jpg

Összefoglalás

A Zac-nek közel még 1 hónapja van vissza a Kickstarter kampányából, és a kitűzött 50 000 eurós célnak eddig a felét sikerült összegyűjteniük. Az super early bird előrendelések elfogytak, így a következő árkategória 200 euro. Hogy ebben a csomagban konkrétan mi is szerepel, azaz hány toldó egység van benne, az nem teljesen világos. A termékek gyártását idén decemberben tervezik elkezdeni, és az első darabokat 2017 májusában kaphatják kézhez az előrendelők.

Összegezve tehát van egy izgalmas és aranyos projekt, viszont még tele van nyitott kérdésekkel. Reméljük, ezek minél hamarabb megválaszolásra kerülnek.