Most fogsz rádöbbenni, hogy minden tele van bacikkal

cleanty.jpeg

Kutatók szerint több baktérium tenyészik a telefonunkon, mint mondjuk a WC-ülőkén. Te mikor mostad meg legutóbb tudatosan az okoskészülékeidet? Szóval a minden nap többször is használt eszközeinket, nem feltétlenül tisztogatjuk kellő körültekintéssel. Ezt a problémát ismerte fel egy startup vállalkozás és megalkotta a Cleanty-t. Figyelem: a zuhanyzást nem helyettesíti, testre nem alkalmazható.

Néha bele sem gondolunk, hogy mennyi baktérium vesz körül minket, ezek közül soknak hasznos a jelenléte, pár pedig akár súlyos betegségeket is okozhat. Nem akarunk riogatni, de tele van velük a WC-ülőkéd, a telefonod, de még az arcod is. Eljött az ideje tehát annak, hogy alaposan megtisztítsuk mondjuk az billentyűzetünket, az irodában használt egerünket és az telefonunkra is kicsit más szemmel nézzünk.

Egy átlagos okostelefonon 100-szor több baktérium ver tanyát, mint a WC-ülőkén

A telefonok esetében fokozottan problémás a helyzet, hiszen a szánkhoz tartjuk, sőt, gyakran kölcsönadjuk, kézről kézre jár és emiatt ideális környezetet biztosítanak a baktériumoknak a megtelepedésre és a szaporodásra egyaránt…

Mennyire súlyos a helyzet?

Viszonylag. Habár eddig azt gondoltuk, hogy a kórházi fertőzések kora lejárt azzal, hogy az 1840-es évek vége felé Semmelweis megtanította az orvosokat kezet mosni, még ma is sok beteg kap el a kórházakban különböző fertőzéseket. Sőt, a gyakori megfázások, bőrproblémák vagy az allergia is arra utalhat, hogy nehezebben bírjuk a kiképzést vagy nagyobb mennyiségű baktériumhadnak vagyunk kitéve.

c.jpg

Mit lehet tenni?

Vannak tehát olyan kezdeményezések, amik szeretnék felvenni a harcot ezzel a problémával, a téma aktualitását erősíti, hogy több megoldás is született már. Ilyen a magyar Hand-In-Scan, ami UV fényt és digitális képalkotást használ, kiegészülve egy mesterséges intelligencia alapú szoftverrel. A program felismeri is megkülönbözteti a hatékonyan fertőtlenített kezet a baktériumokkal ellepettől. De ilyen a Cleanty is, egy Kickstarteren meghirdetett projekt, ami november 5-én 25,085 dollárral zárta sikeresen a kampányát. Ha tehát szeretnél részesülni a LED jótékony, sterilizáló hatásában, akkor 2017. februárjában akár már a kezedben is tarthatod az eszközt.

Tisztító fény

  • Az UV-C fotonok bejutnak a sejtekbe és károsíthatják a szerkezetüket, így meggátolják őket a szaporodásban
  • A sugarak a vírusokat, baktériumokat és egyéb kórokozókat is hatástalanítják rövid időn belül
  • Előnye, hogy kicsi és hodozható
  • USB kábellel tölthető, így sokáig bírja
  • Azért is szimpatikus, mert környezetbarát megoldás. Bízunk benne legalábbis, hogy nem öntesz rá egy flakon Domestost a telefonodra...