Sosem volt ennyire szexi a műanyagfeldolgozás

pp.jpg

Zöldebbek vagyunk. Van, hogy még papucsban is lesétálunk a hűvös idő ellenére a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtőig. De mi van azokkal, akik mindig is arra vágytak, hogy legyen egy saját műanyag hulladék feldolgozójuk? Most már megépíthetik.

A WWF legfrissebb felmérése szerint a Magyarországon élőket kevésbé érdekli a fenntarthatóság kérdése mint hat évvel ezelőtt. Szerencsére vannak olyan kezdeményezések, amik megpróbálják felhívni a figyelmet a műanyag hulladék okozta problémára és közelebb hozni minket a megoldáshoz. Ilyen a nagyok közül például az Adidas Parley kampánya: az UltraBOOST lábbelik 95 százalékban óceáni hulladékból készülnek és a fennmaradó öt százalék is újrahasznosított poliészter. De ilyen a kisebbek közül Dave Hakkens Precious Plastic nevű projektje is, ami méretétől fogva talán kevesebbekhez jutott el mint az Adidas kezdeményezése, ezért most megnézzük közelebbről.

Személyes és szerethető

Dave Hakkens projektje viszont sokkal szerethetőbb és sokkal nagyobb aktivitásra sarkall minket, mint mondjuk az Adidas kezdeményezése, ami tálcán kínálja nekünk a jó érzést: ha megveszed a cipőt, máris hatalmas környezetvédőnek érezheted magad. Azok viszont, akik szeretnének mélyebbre ásni választhatják Dave megoldását és megépíthetik a saját műanyag hulladék feldolgozójukat.

Dave alapvetően az olyan megoldások híve, amelyek segítik a fenntartható fejlődést. Nagy problémának tartja, hogy a divat, az aktuális trendek követése miatt hajlamosak vagyunk megválni olyan használati tárgyaktól, legyen szó akár ruhákról, bútorokról vagy éppen elektronikai eszközökről, amelyek még jól funkcionálnak. De sokszor az is előfordul, hogy inkább nem időzünk vagy költünk régi termékek megjavítására, ha valami probléma merülne fel, inkább újat veszünk a régi megjavítása helyett. Egy szóval: pazarlunk.

pp2.jpg

Szemét vagy értékes alapanyag?

Dave úgy gondolta, hogy a műanyag egy széles körben használt anyag, ami sajnos gyakran végzi a kukában, a szeméttelepeken vagy a tengerek, óceánok mélyén. De szerinte csak rajtunk múlik, hogy valóban szemetet csinálunk belőle vagy inkább újrahasznosítjuk. Viszont rájött arra is, hogy ez utóbbi sokszor csak a nagyvállalatok privilégiuma, nekünk pedig annyi szórakozás jut, hogy elvisszük papucsban a már említett gyűjtőpontig az összepréselt PET-palackjainkat. Pedig lehet ennek egy jóval szórakoztatóbb formája is, ehhez épített a holland feltaláló egy gépet:

  • Ezzel otthon is újra lehet hasznosítani a műanyag hulladékot
  • Közzétette az interneten a gép megépítéséhez szükséges adatokat, így bárki nekikezdhet
  • Olyan videóanyagokat is készített, amelyek segíti a lelkes környezetvédők munkáját
  • Végül mindenkit arra buzdít, hogy szórják a projekt hírét

Most pedig már gördeszkák, virágcserepek, kulcstartók, vágódeszkák vagy éppen divatos kulacsok kerülnek ki a felhasználók saját műhelyeiből. Dave tehát nemcsak létrehozott valamit, hanem arra is biztat minket, hogy legyünk részesei az alkotófolyamatnak: tegyük hozzá az ő elképzeléséhez a sajátunkat.

Szóval ha szeretnéd, építsd meg Te is a saját feldolgozódat, itt minden információt megtalálsz hozzá. Hajrá!