A szabadulószoba, ami az űrben van

vroom7.JPG

Amikor a szabadulószobát ötvözik napjaink legígéretesebb technológiai innovációjával, a virtuális valósággal, akkor olyan brutális élményt kapsz, hogy utána 10 percig csak magad elé bámulsz eufórikus vigyorral az arcodon. Mindeközben pedig azon töprengsz, hogy megkérdőjelezhetetlenül eljött az a korszak, amit a sci-fi filmekben láttál. Spoilermentes élménybeszámoló következik hazánk első VR szabadulószobájáról.

Dohos pince helyett virtuális valóság

A Fűrész filmek óta tudjuk: meghatározott időre kiszabadulni egy bezárt dohos pincéből hatalmas adrenalin löket és jó vállalkozás ötlet is egyben. Főleg hazánkban, ahol a szabadulószobák gomba módon történő szaporodása, arra enged következtetni, hogy van igény erre a kissé talán beteges hajlamú, de agyunkat jócskán megtornáztató, csapatépítő szórakozásra.

Én személy szerint imádom a kiszabadulós játékokat, a VR technológiát pedig egy mérföldkőnek tartom az innovációk terén. Éppen ezért, amikor megláttam, hogy összegyúrták a kettőt, nem volt kérdés, hogy kipróbálom.

vroom_1.jpg

Szabadulj ki az űrből

Így történt, hogy egy hétköznap este, öten érkeztünk a VRoom Szent István körúton található főhadiszállására. A csapatból szinte senki nem tudta pontosan, mire számítson, milyen boszorkányságban fogunk most részt venni, és a kötelező, de jelen esetben szükséges tájékoztató alatt is pattanásig feszítették a kíváncsiságot a rendkívül kedves játékmesterek. :) A szabályok ismertetése után bevezettek minket egy sötét szobába, ahol a szükséges számú kényelmes szék várt ránk, mindegyikben egy-egy Oculus Rift-tel. Leültünk, fejünkre húztuk a VR szemüveget és vártunk a játék indulásáig.

Jómagam rendelkezek Google Cardboarddal és volt már pár VR szemüveg a fejemen, így elképzelésem volt a látványról, de amit itt kaptam élmény az jócskán túlszárnyalta elvárásaimat.

Kezdjük ott, hogy a játék angol nyelvű, komoly sztorival is rendelkezik, de a vizuális élmény olyan erős már a bevezetőnél is, hogy szerintem senki nem figyelt a történetre. Az űrben voltunk. Akármerre fordítottad a fejedet a végtelen világűrt láttad. A kezdés előtt még előre kellett nyújtani a karodat, hogy az Oculus Rift-en lévő érzékelő beazonosítsa a kezedet, amit majd a virtuális valóságban is használnod kellett.

A játék elkezdődött

Az intro után, az első jelenetnél kb. egyszerre koppant mind az ötünk álla és kórusba visítottuk, hogy “aztak*rva!!”. Az egy dolog, hogy a szemed azt látja, hogy egy teljesen más helyen vagy, de amikor a karod, a kezed és az ujjaid mozgását is leköveti a virtuális valóságban lévő robot karod, akkor ott az agyad elhiszi, hogy te rohadtul nem egy sötét szobában ülsz fejeden egy VR szemüveggel, hanem egy űrhajón vagy egy robot bőrébe bújva.

A VRoom promo videója (megj.: a játék sokkal szebb valójában :) )

Szóval miután lenyugodtunk és meguntuk az egymásnak integetést és bemutogatást a virtuális valóságban, a virtuális külsőnkkel, elkezdtünk a küldetésre fókuszálni. A játékban össze kell dolgozni folyamatosan, gyakran csak akkor lehet továbbmenni, ha mindenki megcsinálta a saját részét. Voltak könnyebb és voltak nehezebb feladatok is, de ha jól emlékszem csak egyszer kaptunk külső segítséget, mert megakadtunk. Utólagosan viszont azt mondom ajánlatos kimaxolni az egy órát, mert bár valóban belemerülsz a játékba és megszűnik a külvilág, de ha célorientáltan végigrohansz a feladatokon, akkor lerövidíted az élményt és magaddal szúrsz ki.

A játékban a kezeddel tudtál mozogni, lőni, és igazából minden mást csinálni. Ami 5 perc után teljesen normálisnak tűnt, viszont amikor utána kívülről láttuk magunkat, szakadtunk a röhögéstől.
vroom3.gif

Kívülről nézve

10/10

A játékban történtekről nem is akarok többet írni, legyen meglepetés azoknak, akik ki szeretnék próbálni. Én őszintén csak ajánlani tudom mindenkinek, mert ez nem csupán egy VR szemüveggel nézett 360 fokos videó, hanem itt aktívan cselekedned is kell a virtuális valóságban, jelen esetben egy űrhajón és az űrben. Csapatoddal összedolgozva és végig poénkodva, fenomenális élmény és eszméletlen érzés az egész. Legszívesebben újrajátszanám az egészet, de most ügyelve az apró részletekre is.

vroom5.jpg

A csapat

Mindenesetre talán nem árulok el nagy titkot, de mint azt a VRoom munkatársai elárulták, nem is olyan sokára a jelenlegi űrkaland mellé, jön egy zombis játék is. Én már alig várom! :)

Ha tetszett a cikk, és kipróbálnád te is a játékot, látogass el a blog Facebook oldalára!