Újabb lépés a hazai vállalkozói szellem fellendítéséért

oa2.JPG

2016.06.15-én került megrendezésre a Várkert Bazárban a 12. Okostelefon Akadémia a Telenor szervezésében. Az innovatív kiállítók, az izgalmasnak hangzó előadások, és a telekommunikációs cég startupokkal kapcsolatos titokzatos bejelentenivalója nem engedte meg, hogy kihagyjam a rendezvényt, így a mai cikkben ismételten egy élménybeszámolót olvashattok.

Kezdjük a kiállítókkal

Természetesen a nagy mobilgyártók nem hiányozhattak standjaikkal és legújabb készülékeikkel: kint volt a Samsung, az LG, valamint a Huawei is. Első kettő márka fokozta az izgalmakat azzal, hogy nem csak okostelefonjaikat lehetett kipróbálni, hanem a saját fejlesztésű VR szemüvegeiket is. Az LG szemüvegét fel is húztam magamra, igaz az élességét nem sikerült elsőre belőnöm, de még így is hatalmas élmény volt, amikor egy hullámvasútas videón nézelődhettem jobbra-balra.

A második legsikeresebb stand egyértelműen a Drone Prix Hungary-nek tudható be, ahol ki nem találnátok, de drónokat lehetett röptetni. Szerencsére rövid várakozás után mindenkire sor kerülhetett, aki ki szerette volna próbálni, így életem első drón irányításán is túlestem. Persze még bőven lenne hova fejlődnöm benne, ellenben így is rohadt jó móka volt.

oa1.JPG

Továbbá lehet találkozni még 3D nyomtatással, Firefox standdal, valamint pár előadónak is ki volt állítva a terméke megtekintésre.

A színpad a tiéd

Murlasits Attila, az AM Bringabolt tulajdonosa nem csak azért volt megnyerő előadásában, mert elmesélte, hogy korábbi 300 fős startupjának eladása után lazára vette a figurát és egy évig nyaralt, hanem mert utána felépített egy elektromos bringákkal foglalkozó vállalkozást is. Az elektromos biciklik tudása ma már tényleg hatalmas, következő cikkemben pont egy elektromos kerékpárral foglalkozó innovációról írok, úgyhogy öröm volt hallgatni Attila beszédét.

oa4.JPG

A Mistory Game vezetője, Musicz Péter is lehengerlő prezentációt nyújtott díjnyertes startupjukról. Körülbelül két éve fejlesztik a lokáció alapú városfelfedezős mobil appjukat, amellyel a kalandos szórakozás mellett most az oktatás felé is kacsintgatnak. Játékukat ingyen ki lehet próbálni a Múzeumok éjszakáján (júni 25.) a Petőfi Irodalmi Múzeumnál. Rossz hír viszont, hogy jelenleg csak Androidon érhetőek el, így hacsak addig nem szerzek egy Androidos telót, nem írok sajna tesztet róluk. Pedig tökre érdekelne a téma.

Nem várt sikert aratott szerintem Kozák András, a CossackSound alapítója. Vállalkozásában régi bőröndöket alakít át tekintélyes hangszórókká, melyeket mobilról is lehet irányítani. Egyedi ötlet, ultradizájnos kivitelben, vezetékkel, vagy vezeték nélkül, minőségi hanggal. Szinte már az „ilyen kell” kategória.

oa5.JPG

Továbbá fellépett még Horti Gábor szakkommentátor, Rizsavi Tamás fotós, valamint Takács Zoltán, a Telenor innovációért felelős alelnöke. Ő zárta a sort a nagy bejelentéssel.

A startupok most örülhetnek

 A bejelentés pedig nem más volt, minthogy a Telenor elindítja saját startupoknak szóló accelerátor programját.

A felvezetőnél picit elvesztettem a fonalat, vagy csak túl drámaira sikerült. Négy befektető/ startupokat támogató cég képviseletében, mit sem sejtve valaki feljött a színpadra, köztük például Oszkó Péter vagy Pistyur Veronika, akik miután meghallgatták a nagy bejelentést, egy gomb ünnepélyes megnyomásával eldönthették, hogy csatlakoznak-e a kezdeményezéshez vagy sem. Természetesen a feszültség az egekbe szökött, körmömet rágtam én is, nehogy valaki nemet mondjon, de végül aztán mindenki csatlakozott. :)

oa3.JPG

A program célja pedig, hogy kedvet adjanak az ifjú titánoknak a startupperkedéshez, saját vállalkozásra buzdítsák a fiatalságot, ezzel fellendítve a hazai vállalkozói szellemet. Fullosan felszerelt, külön erre a célra fenntartott közösségi irodaházzal, programokkal, oktatással, mentorokkal, sportlehetőségekkel, és természetesen pénzzel megtámogatva a kiválasztott jelentkezőket. Ha emlékezetem nem csal, 5-10 millió forint támogatás az összeg, 5-10 %-ért cserébe. Nyilván első blikkre ez az összeg nem tűnik egetrengetően soknak, de részletesebben utána kell járni a témának, hogy mivel is jár a program. Jelentkezni elvileg őszig lehet, addig is a részletekért érdemes követni a Facebook oldalukat. 3 hónapos program lesz első körben, de ha jól sikerül, akkor jövőben rendszeres is lehet. Mivel bővebb leírást tartalmazó honlapot még nem találtam a programról, így az információkat csak emlékezetből írtam le.

Zárszó

Összegezve tehát, a 12. Okostelefon Akadémia egy félig sajtóesemény, félig egy interaktív kiállításokkal megfűszerezett előadás volt. Nem volt teltházas rendezvény, de így legalább volt lehetőségem VR szemüveget kipróbálni és drónt reptetni. :)

A Telenor Accelerate pedig egy jó kezdeményezésnek hangzik, velős tartalommal, sok lehetőséggel, azonban még megannyi a nyitott kérdés. De reméljük ténylegesen is javára fog válni a programba bekerülő startupoknak.