Te bérbe adnád a saját autódat?

renteasy_cover.JPG

Van egy felesleges Tigris tankod a garázsban és nem tudsz vele mit kezdeni? Vagy csak keveset használod a jó öreg Suzukidat? Esetleg van egy repülőd, de a feleséged nem engedi, hogy vezesd? Egy magyar startupnak köszönhetően eljött az idő, hogy a magad javára fordítsd a ki nem használt járműveidet, és egy kis pénzt keress velük.

Egy platform mind fölött

Bevallom, én egyszer vállaltam magamra a feladatot, hogy egy barátom születésnapjára limuzint béreljek. Rákeresni könnyű volt a neten, találtam is jó pár ezzel foglalkozó céget, de kiválasztani a megfelelőt, összehasonlítani a rengeteg szolgáltató árát és szolgáltatását már időigényes és macerás feladatnak bizonyult. Nem is volt kedvem végigböngészni az összeset, úgyhogy a Google első 3 találatából választottam.

renteasy4.JPG

Ebből a gondolatból indult ki Székely András is, a RentEasy nevű magyar startup alapítója, amikor célul tűzte ki, hogy létrehoz egy olyan innovatív platformot, ami leegyszerűsíti és megkönnyíti a járműbérlést és bérbeadást. Ötletének lényege, hogy egy helyen legyen az összes bérelhető eszköz, ami segít neked A pontból B pontba jutni. Tehát legyen szó földön, vízen vagy levegőben való közlekedésről.

Azaz a saját esetemből kiindulva, a RentEasy leszerződik például az összes limuzint bérbe adó céggel (és magánszeméllyel), egy adatbázisba rendezi őket, te pedig a startup honlapján láthatod, hogy melyik jármű szabad éppen, melyiknek mennyi az órabére és minden más, számodra fontos jellemzőiket összevetheted. Mintha csak autóskártyával játszanál.

Add bérbe Te is!

Andrással egy közös ismerős révén találkozhattam és ülhettem le személyesen beszélgetni vállalkozásáról. Ötlete szerintem tényleg hiánypótló a piacon, hiszen nemcsak több száz bérelhető jármű közül válogathatsz, hanem a rendszer segítségével te is könnyedén bérbe adhatod személyautódat, utánfutódat, lakókocsidat és bármilyen más közlekedési eszközödet. És ez benne a legszebb. A luxusautóktól, a vitorlásokon keresztül, a motorosszánig, tényleg minden mozgásra alkalmas eszközt megtalálsz. Így ha esküvőre luxuskocsi kell, találsz. Ha házépítéshez munkagép kell, találsz. Ha nyaraláshoz minibusz kell, találsz. Ha tüntetéshez harckocsi kell, még azt is találsz.

renteasy5.JPG

A startup 1 éve rajtolt el élesben, azóta folyamatosan bővül a partnerhálózata. Elsősorban a nagyobb autókölcsönző cégekkel szerződött le, azonban már magánszemélyek is könnyedén bérbe adhatják járműveiket.

A jelenlegi cél befektető keresése, hogy hosszú távon Európa összes országában jelen lehessünk. Azaz ha pl. Belgiumban szeretnél autót bérelni, akkor a rendszer segítségével ott is könnyedén megtehesd azt, ne kelljen neked minden országban külön-külön kutakodni, hogy hol és mit lehet bérelni. Ebben szeretnénk segíteni.

Merre tovább?

A RentEasy hátterében jelenleg még manuálisan folyik a munka, vagyis az emberi erőforrás még szükséges egy-egy bérbeadás lebonyolításához, viszont már folyamatban van az automatizálás és az applikáció fejlesztése is. Így a jövőben nem földtől elrugaszkodott gondolat, hogy ha kell majd egy autó egy hosszú hétvégére, akkor mobilon kiválasztok egyet, megrendelem, odahozzák nekem, papírozás, kulcsátadás és már használhatom is.

Ezenkívül a vállalkozás másik fejlesztési iránya, az autókkal kapcsolatos mindennemű szolgáltatások szintén egy helyre történő összegyűjtése. Azaz a járművek választékához hasonlóan választhatunk szervizek, tunningolással foglalkozó cégek, autómosók, autós tanfolyamok, költöztetés  és minden más egyéb, a témához kapcsolódó szolgáltatások közül.

renteasy6.jpg

Záró gondolat

Én úgy gondolom, hogy a RentEasy alapötletének nagyon is van létjogosultsága a piacon. Sőt, valljuk be, az Uberen és a többi  személyszállítással foglalkozó startupon kívül még nem sikerült senkinek nagyot alkotnia innovatív szolgáltatások terén az autós piacon. Úgyhogy én remélem és szívből kívánom Andráséknak, hogy sikerüljön ez nekik és mutassák meg, hogy igenis szükség van az újszerű szolgáltatásokra!

 Képek forrása: Caandesign.com, Temeculalimo.org, Hdwallpaperbackgrouns.net, Calwellcarcare.com
Címkék: hazai mustra