Már az esernyő is okos?

davek2.jpg

Megállíthatatlanul jön a tavasz, aminek a velejárója, hogy nem csak a hőmérséklet lesz kellemesebb, hanem a csapadék mennyisége is nő. Jobb esetben előkerül az esernyőnk a szekrény mélyéből, rosszabb esetben pedig vennünk kell egy újat, mert vagy tönkrement a régi egy nagyobb széllökéstől még tavaly, vagy végleg ottfelejtettük egy őszi délután a bankban/orvosnál/akárhol, amikor megörültünk, hogy elállt a zivatar és kisütött a nap.

Egyszerű ötletből siker

Apró ötleteken múlhat minden. Korábban már írtam egy Kickstarteres cikket erről, amiben elvetemült, de mégis sikeres startupokat mutattam be. Egy elborult ötlet kell, és ha elég kitartó és elszánt vagy, pénzt kereshetsz vele. Vicces, mert azt gondolná az ember, hogy ötlete mindenkinek van, csak lépni nem mer inkább. Viszont rendszeresen olvasva a Minner.hu-t, kiderült, hogy gyakran ez fordítva van. Röviden, a blog többek között inspiráló, vállalkozás indító ötleteket oszt meg a közönséggel, és legutóbb felkerültek az MTI-re, hogy olvasóik közül többen is az ott elhangzott ötletekre építve indítottak vállalkozást. Ezt továbbgondolva szerintem kétféle sikeres vállalkozó van: egyik, aki mindenből pénzt tud csinálni, másik, aki a szenvedélyének él és saját problémájára keresett megoldásával építi fel gyümölcsöző vállalkozását. Mind a két típustól csak tanulni lehet.

Ebben a cikkben viszont az utóbbiról van szó. Bagatell fejlesztés, de épp ezért zseniális David Kahng esernyője a Davek, ami nem csak, hogy strapabíró anyagokból készült, de markolatában egy nyomkövető rendszer is helyet kapott. Nincs statisztikám, de le merem fogadni, hogy az egyik talán a legtöbbet elvesztett tárgy az esernyő. Vagyis nálam és a startup alapítójánál is tuti az vezet. :)

davek3.png

De mitől okos az esernyője?

Alapvetően a Daveknek létezett egy korábbi változata is, amivel a gyenge minőségű esernyőket akarták kiváltani. Ezt egy teljesen egyedi vázszerkezettel oldották meg, aminek speciális összetevője egy acél, üvegszál, és repülőgép minőségű alumínium kombinációja volt. Már ez is sikert aratott az esős országokban élő innovátorok körében, azonban a startup itt nem állt meg, továbbfejlesztették terméküket, és ismét közösségi finanszírozásra dobták azt a Kickstarteren.

Ipari ventillátor vs a Davek esernyője

Ebben a továbbfejlesztésben viszont már a nyomkövetésre fókuszálnak. Az esernyőkbe beépítésre került egy chip, ami folyamatos kapcsolatban van az okostelefonunkkal. Így ha esernyőnket hátrahagyva akarunk elindulni, akkor 10 méter után jelez a telónk, hogy “Hoppácska, nem hiányzik valami?”

A nyomkövető az esernyő markolatában foglal helyet és egy  gombelemmel működik, ami így akár 1 évig is kibírja csere nélkül. Persze ennek a funkciónak nem kell folyamatosan bekapcsolva lennie, így ezzel jócskán növelhető az elem élettartama. A telefon és az esernyő párosítása roppant egyszerű, csak egymás mellé kell tenni a kettőt, el kell indítani az applikációt, be kell kapcsolni az esernyőt ( Na mit szólsz, hogy már az esernyőt is be kell kapcsolni? :D ) és pár másodperc alatt felismerik egymás, és onnantól kezdve már a háttérben fut a dolog.

davek1.jpg

További kiegészítés, hogy az appban van időjárás jelentő rész is, azaz szerintem számítani lehet a jövőben olyan fejlesztésre, amiben például reggel jelez a telefon, hogy vidd magaddal az esernyődet, mert délután esni fog.

Végszó

Rövidre zárva a cikket tehát, tényleg egy ilyen apró ötlet is mennyire hatalmas siker lehet. Az esernyő 3 méretben található, ára (borsos egyelőre) 39 dollártól 120-ig is terjedhet a különböző csomagoknak köszönhetően. Nem mellékesen, jelenleg a projekt több mint 14 millió forintnak megfelelő dollárnál tart a Kickstarteren, szóval a megerősítés megtörtént, van igény a piacon erre a termékre.

Forrás: Kickstarter, Davek