Kiskert a konyhában

growiee1.jpg

Hogyan termelhetnék paradicsomot a második emeleti lakásomban, ha lelkiismeretes gondozásom ellenére még a kaktuszom is egy hónap alatt fűbe harap? Szerintem nem vagyok egyedül azzal a problémával, hogy bevallottan nem tudok növényt gondozni. Hiába szeretnék egy kis cserépben élő zöldet a szobámban, bármilyen szobanövény, ami bekerül hozzám halálra van ítélve.

6 hónappal korábban...

Nagyjából fél éve láthattam a Youtube-on a Startup Befektető Show első részét, Györfi András (Startup huszárok facebook csoport gazdájának) online műsorát. A show betekintést engedett a startupok világába, még pontosabban, hogy hogyan zajlik egy kockázati tőkéssel való tárgyalás. Több, innovatív ötlettel rendelkező vállalkozás tarthatott egy-egy pitchet, prezentációt, remélve, hogy képesek meggyőzni a velük szemben ülő nagytőkével rendelkező felek valamelyikét, hogy fektessen bele terveikbe és álmaikba.

Őszintén megvallva szerintem egyedülálló, érdekfeszítő és tanulságos volt maga a műsor, csodálkozom is, hogy csak 1 új epizód született azóta.

Az egyik ott bemutatkozó vállalkozás, akik engem is megfogtak, mint néző, az a Growiee nevű magyar startup volt. Termékük egy speciális, egyedi lámpával ellátott cseréphez hasonlító okos eszköz, aminek köszönhetően könnyen tudnak azok is fűszernövényeket, zöldségeket termeszteni lakásukban, akiknek semmi affinitásuk nincs a növénygondozáshoz. Azaz pont nekem való. :D

growie5.jpg

Hogyan működik?

A Growiee cseréphez hasonlító eszközében 3 darab férőhely van, háromféle növényt lehet egyszerre termeszteni benne. Lehetőségek: bazsalikom, petrezselyem, rozmaring, menta, citromfű, kakukkfű, rukkola saláta, fürtős koktélparadicsom, chili paprika és földieper.

growiee22.jpgA növényeket a startup által kifejlesztett “kapszulákban” lehet megvásárolni és utánrendelni, ami egy kikísérletezett, speckó termesztő közeget tartalmaz, a növények számára megfelelő tápanyagokkal. Így magát az eszközt elég csak feltöltenünk tiszta vízzel, a növénykapszulákat elhelyezni a cserép lyukaiban, és beprogramozni a rendszert, hogy milyen zöldséget ültettünk el. A szükséges mennyiségű és hullámhosszú fényről az eszközbe szerelt LED-es világítás automatikusan gondoskodik. Az applikáció segítségével nyomon tudjuk követni a növekedés folyamatát, a beépített szenzorok révén pedig megmutatja nekünk az aktuális vízszintet és talajhőmérsékletet. A Growiee mobilunkkal bluetooth-on keresztül kommunikál és Android-on, iOS-en, valamint Windows Phone-on is működik.

Újdonsült hobbi kertészként csak annyi a dolgunk, hogy megöntözzük a veteményesünket, amikor jelez az okostelefon, és a végén leszüreteljük a termést. Igazán csodálatosan hangzik.

Napjainkban...

A show-ban való szereplésük óta eltelt több, mint fél év és rettentően kíváncsi voltam, hol tart most a projektjük, sikerült-e kamatoztatni részvételüket, hogy állnak most a fejlesztéssel és a piacra lépéssel.

A startup két alapítójával, Gaál Palival (CEO) és Berci Mónikával  (CFO) egy keddi nap késő délutánján ültem le beszélgetni egy bevásárlóközpont kávézójában.

growie3.jpg

GÁ: Ki nem találnátok mi lesz az első kérdésem, honnan jött az ötlet? :)

GP: Először csak a gasztronómia oldaláról közelítettük meg a témát. Szerettünk volna a saját balkonunkról szedni az alapanyagokat a főzéshez. Hobbiból indult, aminek az egyre több növénytermesztési könyv és szakirodalom olvasása lett a következménye. Ekkor született meg a gondolat, hogy másnál is meglehet az igény a balkonkertészetre, viszont az már kevésbé feltételezhető, hogy idejük és kedvük is van ilyen mértékben elmélyíteni botanikai ismereteiket a siker érdekében. Ezeknek az embereknek a kezébe szeretnénk adni egy high-tech eszközt, ami segít nekik, hogy ne kudarc legyen a hobbijuk vége.

GÁ: Már fél éve, hogy láthattunk titeket a műsorban, milyen eredménye volt a szerepléseteknek?

BM: PR szempontjából roppant jól jött nekünk a lehetőség, nagyon sok újságíró keresett meg minket utána, hogy írna róluk. Az időben elég sok cikk született a Growiee-ról, rengeteg kiváló kapcsolatra tettünk szert. Viszont befektetésre sajnos nem került sor a műsor keretén belül, sem közvetlenül annak hatására.

growie4.jpg

GÁ: Mi történt azután?

GP: Egy közösségi finanszírozásban jártas német marketing ügynökséggel sikerdíj ellenében leszerződtünk, hogy segítenek nekünk az Indiegogo kampányunkat kidolgozni és nemzetközi szinten levezényelni. Sajnos nekünk marketinges tapasztalatunk egyáltalán nem volt, így a közösségi oldalak kezelésén kívül, minden marketingkommunikációt rájuk bíztunk és rájuk támaszkodtunk teljesen. Azonban a dolgok nem úgy alakultak, ahogy mi azt elterveztük. Talán közrejátszhatott az is, hogy mi voltunk a legkisebb ügyfelük, talán az is, hogy közben nem sikerült befektetőt szereznünk, de a lényeg, hogy a kampányunk most januárban megbukott. Nincs mit kertelni. Nem sikerült megfelelő számú előrendelőt szereznünk, így az anyagi erőforrás hiánya lépett fel.

GÁ: Igazán sajnálom, pedig a kampányban szereplő videótok is teljesen professzionális és meggyőző volt. Hogyan tovább?

GP: A sikertelen kampány és a felélt tartalékok miatt, sajnos nem sikerült még teljesen befejezni a termék prototípusát. Valamint ennek a mély völgynek és a vállalkozáson belüli csalódott hangulatnak köszönhetően az egyik társalapító kilépett a projektből. Ami fájó pont volt mindenki számára, viszont valljuk be, sajnos meg lehet érteni az ő álláspontját is.

GÁ: Ennek ellenére nem látszik rajtad, hogy letört lennél. Továbbra is derülátónak és jókedvűnek tűnsz. Hogy van ez?

GP: Igen, ez így van. Jelenleg több kockázati befektetővel is tárgyalásokat folytatunk előrehaladott állapotban és komoly érdeklődést mutatnak a Growiee iránt. Ez bizalomra ad okot.

GÁ: Na ez tök jó hír.

GP: Rengeteget tanultunk az elmúlt időszakban és úgy tartom kudarc nélkül nincs siker. Másrészről pedig, ha én nem hiszek a saját ötletemben, akkor más miért tenné azt. :)

GÁ: Köszönöm a beszélgetést és szívből sok sikert kívánok nektek!