A startup a megoldás a nagyvállalat problémájára

dt1.PNG

Fiatal tehetségeket karolnak fel, startupokat inkubálnak, és a technológiai egyenlőségért harcolnak. Akik nincsenek képben a magyar startup ökoszisztémával, azok is egészen biztosan hallottak már a Design Terminálról. Ács Zoltánnal, a Design Terminál szakmai igazgatójával beszélgettünk.

Tulajdonképpen mi is az a Design Terminál?

A Design Terminál egy startup inkubátor, vagyis inkább egy inkubációs ökoszisztéma. Elsődleges feladata a tehetséggondozás és az utánpótlásnevelés, de az a célunk, hogy bármilyen fázisban is legyen egy startup vállalkozó, tudjunk neki olyan programokat, eseményeket nyújtani, amikkel tovább tudja fejleszteni vállalkozását. Legyen szó akár csupán egy ötlettel rendelkező lelkes fiatalról, vagy egy komoly bevétellel bíró scale-up tulajdonosáról.

Ha egy kész csapat áll elénk egy olyan startuppal, aminek befektetőre vagy mentorprogramra van szüksége, akkor is tudunk segíteni, de ha a tehetség egyedül van, akkor is találunk számára olyan programot, amivel fejlődni tud.

Magyarországon ma már aránylag sok inkubátor és akcelerátor van, viszont befektetésre érett startup kevés. Így nagy a verseny azért a kevésért is. A megfelelő utánpótlással viszont  kevesen foglalkoznak. Éppen ezért olyan programokat szervezünk, ami ezt az utánpótlást biztosítja: hackathonok, versenyek, előadások, inspiráló előadókkal és mentorokkal. Mindemellett minden programunk nemzetközi, hiszünk abban, hogy Budapestnek jó értékajánlata lehet akár egy nyugat-európai startup számára is.  

Mi az a plusz, amitől többek vagytok más inkubátoroknál?

Európában valahogy sokkal kevesebb startup él er csillagászati cégértékelést vagy árbevételt, mint az Egyesült Államokban. Tetszik vagy sem, Európában az exit formája sokkal gyakrabban nagyvállalati akvizíció, semmint következő körös tőkebevonás.

Valahol érthető ez a jelenség: a nagyvállalatnak és a startupnak kölcsönösen hatalmas szüksége van egymásra. A startupnak kellenek a multicégek, mint ügyfél, és kell a nagyvállalati infrastruktúra, míg ez utóbbiak hatalmas piaci átalakulásokkal, turbulenciával küszködnek a saját szektorukban. Számukra egy-egy stratégiai irányváltás elképesztően drága tud lenni, ezért nem jó, ha hibáznak. Sokkal olcsóbb és gyorsabb az innováció egy részét a rugalmasabb startupoktól beszerezni. Egyébként nem csak az innovatív megoldáshoz olcsóbb így hozzájutni; talán cinikusan hangzik, de így sokkal olcsóbb az esetleges bukás is.

Ezért a mi fő missziónk, hogy összehozzuk a startupokat a nagyvállalatokkal. Szuperek a mentoraink és az elmúlt 4 évben folyamatosan csiszoltuk a programot és a workshopokat. De ami igazán egyedi vonás, hogy a hozzánk közel álló nagyvállalati partnereink ügyfeleik lehetnek a programunkba bekerülő startupoknak. És ez a legfontosabb, amit csak egy startup kaphat: megbízást, valódi piaci ügyfelet. Egyelőre nem árulhatok el több részletet a nagyvállalati partnereinkről, de hamarosan elkezdjük kommunikálni az együttműködéseket és azok pontos részleteit!

dt2.PNG

Állami múltatokat, hogyan tudjátok kamatoztatni?

A digitális forradalom nagyjából 20-25 éve kezdődött – attól függ hogyan számoljuk. Először
forradalmasította a kommunkációnkat, most pedig megváltoztatja az igazán nagy
rendszereket. Gondolj csak a fintech forradalomra – a bankolás már 5 év múlva
is egészen másképp zajlik majd, mint ma. Az önvezető autók nemcsak a közlekedést, hanem
a városok képét is radikálisan átalakítják, és akkor még nem is beszéltünk arról a technológiai földindulásról, ami az oktatásban vagy az egészségügyben vár majd ránk.

A társadalmat átalakító radikális és gyors változások embertelen feladatot adnak a mindenkori szabályozóknak: gondoljunk csak arra, hogy mennyire nem tudnak mit kezdeni a kormányok például az AirBnB jelenséggel. A collaborative consumption egyrészt hatékonyabbá teszi a gazdaságot és többletjövedelemhez juttatja az amúgy évek óta stagnáló jövedelmű nyugati középosztályt - ez a jelenség jó oldala. Ugyanakkor felhajtja az ingatlanárakat, a helyiek számára élhetetlenné tesz negyedeket, egyes városokban a kreatív városrészek pedig már most kezdik elveszíteni jellegzetességeiket, hiszen az AirBnB uniformizál. Hatalmas vita van arról, hogy mi a dolga itt a szabályozónak: egyesek szerint ez a szabályozó végét jelenti, nem lesz már rá szükség, mások szerint viszont most van csak rá szükség igazán, nélküle drasztikusan növekszik majd az egyenlőtlenség, és minden jövedelem a Szilícium völgybe vándorol.

Az államoknak, szabályzóknak itt egyensúlyozniuk kell:

nem szabad meggátolniuk a technológiai fejlődést, viszont a fejlődés okozta társadalmi egyenlőtlenséget mérsékelniük kell.

Viszont ezekre a típusú innovációkra a jelenlegi szabályozói szervek egyszerűen nincsenek felkészülve. A sharing economy-val egyik kormány sem tud igazán mit kezdeni. Próbálják a fogást megtalálni, de a hagyományos intézményrendszer kiveti magából ezt a logikát. Azok a startup ökoszisztémák, ahol képes lesz erre a szabályozói környezet, komoly versenyelőnyre tesznek majd szert. És ez már most látszik, elég, ha csak megnézzük Ausztrália vagy az Egyesült Királyság fintech regulatory sandboxát (vagyis olyan tesztkörnyezetét, ahol innovatív fintech cégek limitált felhasználószámig mentesülnek a bonyolult és hosszadalmas engedélyeztetések alól). Egy ilyen szabályozás úgy vonzza a fintech startupokat, mint a mágnes.

Az államigazgatás és a szabályozói rendszerek működésének ismerete mindenképpen előnye a Design Terminálnak, ha olyan szektorokban működő startupokat fejleszt, amelyek erősen szabályozott piacok. Márpedig a startupjaink javarészt ilyen szektorokból kerülnek ki: egészség és sport, tanulás és munkavállalás, urbanisztika és mobilitás, illetve fintech területekről várjuk a vállalkozásokat.

Ősszel indul az új inkubációs programotok. Milyen típusú startupok jelentkezését várjátok?

Olyan startupvállalkozások érdekelnek bennünket, amelyek a társadalom széles rétegének életét teszik jobbá. Ezért is választottuk a fentebb olvasható területeket. A három legfőbb szempont, amit ilyenkor nézünk: a csapat, a skálázhatóság, és a relevancia. A program külföldieknek is nyitott, sőt, igazi nemzetközi közösséget szeretnénk építeni.

Az induló programról még több információ a megújult honlapunkon érhető el.