Mire figyeljünk, ha angyalbefektető elé állunk?

vg-konf.JPG

Április 6-án rendezték meg a "Légy innovatív! Élj a lehetőséggel!" című konferenciát Budapesten a Világgazdaság szervezésében. Elmentünk hát mi is.

A kezdeményezés mindenképpen dicséretes: szükség van olyan előadásokra, ahol a fiatal vállalkozók láthatják, hogy milyen lehetőségeik vannak, ha forráshoz akarnak jutni. A különböző előadók is a sokszínűséget igazolták, nem csak az állami és a kormányzati szférából jöttek, hanem szerencsére a magánszektorból is.

Részemről Oszkó Péter, az OXO Labs cégvezetőjének prezentációja volt a legszimpatikusabb, mivel praktikus tanácsokat adott, mire kell figyelni, ha magánbefektetők pénzét szeretnénk megnyerni vállalkozásunkhoz.

oszkopeter.jpg

Oszkó Péter, az OXO Labs vezetője - Kép forrása: Móricz-Sabján Simon - Világgazdaság

Magán vs állami pénz

Magyarországon túlnyomórészt az állami pénzek és tőkealapok vannak a top of mind, ha egy startupper befektetőt keres. Magánbefektetőkhöz kevesebben fordulnak. Hogy pontosan mi az oka ennek, azt nem tudom, viszont előbbi vonzereje, hogy az állam egy meghatározott költségkeretet mindenképpen "elkölt". Sokan kapnak pénzt, a folyamat pedig általában eléggé sablonos.

Ezzel szemben a magánbefektetők csak akkor adnak pénzt, ha tényleg olyan vállalkozást látnak, amibe megérheti nekik befektetni. Az ő gondolkodásmódjuk, hogy

a magas nyereség reményében hajlandóak nagyobbat is kockáztatni.

Szemben az állami oldallal, ahol kockázatelemzők vizsgálják a cégeket egy szempontrendszer szerint, a magánbefektetőknél fontosabbak az emberi tényezők. Minden potenciális jelöltet egyedileg bírálnak el, a tömeges szabályzások helyett.

Hogyan légy vonzó a magánbefektetőknek?

  • Talán egyik legfontosabb tényező a csapat. Mennyire vagytok elkötelezettek és mennyire van összhang köztetek.
  • Legyetek magabiztosak, már pedig ti megtudjátok valósítani az ötleteteket!
  • Fontos az önismeret! Legyetek tisztában a képességeitekkel! Mi az amihez értetek, és mi az, amihez nem.
  • Legyen meg bennetek a túlélő képesség. Ha elbuktok, tudjatok felállni. Ne szóródjatok szét már az első nehézség esetén.
  • Vállaljatok ti is kockázatot! "Ha én kockáztatok, a pénzemet adom nektek, akkor a minimum, hogy ti is kockáztassatok valamennyit." Nem túl vonzó a magánbefektetőknek, ha a biztos anyagiak miatt a főállás mellett, csak este, munka után vagy hajlandó bütykölni a startupodat.
  • Befektetői tárgyalás előtt érdemes kiismerni és jobban utánajárni a konkrét befektetőnek!

Zárszó

A konferenciának egy nagy hibája volt, amit sajnos meg kell említeni. Annak ellenére, hogy a startuppereknek igen releváns témák voltak terítéken, több előadás is nekik volt címezve, nagyon kevés fiatal vállalkozó vett részt. Ezt talán az aránylag magas belépőnek tudható be. Viszont remélhetőleg a jövőben is szervez hasonló hasznos konferenciát a Világgazdaság. Talán kicsit célzottabban, talán kevesebb kötelező vendéggel, és talán több fiatal startupperrel. :)

Ha tetszett a cikk, kövesd a blogot Facebook-on, Instagram-on, Twitter-en, vagy YouTube-on!