Amikor az egyetem és a startup inkubátor találkozik

ceu-cover2.JPG

Már régóta tervezek egy olyan cikksorozatot, amelyben startup inkubátorokat mutatunk be. Elég sok van Magyarországon, így a bőség zavara miatt, egy kezdő startupper nem biztos, hogy el tudja dönteni, melyik az ideális számára.

2016 márciusában vette át a CEU (Central European University) startup inkubátorának vezetését Kozma Andrea, vele beszélgettünk az InnovationsLab-ról az elmúlt egy év tekintetében.

Mióta működik a CEU-n az inkubátorház?

2011-ben volt egy kezdeményezés Soros György részéről, hogy az innovációt és a vállalkozószellemet a CEU kiemelt hangsúllyal képviselje. Ennek eredményeként jött létre az InnovationsLab.

Kiszélesedett a tantárgyak köre és több olyan óra kapott helyett, ami a vállalkozói lét különböző területeit fedi le. Az volt az elképzelés, hogy egy magas színvonalú startup inkubátora legyen az egyetemnek, ami a régió kis- és középvállalkozásait, startupjait segíti a fejlődésben.

Hogyan csöppentél bele a startup világba?

Több mint 20 évet voltam a jogi szakmában, ahol elég komoly karriert futottam be, 6 évet dolgoztam Angliában is. Szinte mindig olyan ügyeken dolgoztam, ahol valamit el kellett indítani, olyan problémákat kellett megoldani, amire nem voltak kész minták, a semmiből várat kellett építeni, folyamatosan innoválni kellett. Építeni és felfuttatni valamit mindig izgalmas kihívás volt számomra.

kozma_andrea_ceu.JPG

Kozma Andrea a CEU InnovationsLab vezetője

Később aztán szerettem volna mást is kipróbálni. Így egy éve, frissen végzett MBA-ként itt a CEU-n, egy, a Business School dékánnal történő beszélgetés során merült fel az ötlet, hogy én vezessem az inkubátort. Nagyon izgatott ez a lehetőség és kihívás, amit aztán örömmel el is vállaltam.

Mit nyújt a startupoknak az InnovationsLab?

Aki bekerül, annak egy éves inkubációt nyújtunk. Használhatják a teljes eszközparkunkat, közösségi irodánkat, tárgyalásokat szervezhetnek ide, valamint nagyon erős szakmai támogatást tudunk adni a professzoraink, oktatóink, alumni hálózatunk és partnereink révén. Az egy év alatt nagyon szoros viszonyt alakítunk ki a vállalkozásokkal, napi kapcsolatban vagyunk és folyamatosan nyomon követjük és segítjük őket.

A CEU  nem kér sem  részesedést, sem díjazást és nem finanszírozza a startupokat.

Mi a  “Disciplined Entrepreneurship”-et képviseljük: tanítjuk és demonstráljuk, hogyan lehet tudással és sok munkával sikeres vállalkozóvá válni olyan termékekkel, amelyek nem csak üzletileg sikeresek, de társadalmilag is hasznosak. Bízunk benne és tudjuk, hogy sikeres csapataink az Alma Mater fontos támogatóivá válnak majd. Sikereik ösztönzést adnak jelenleg és jövőbeni diákjainknak arra, hogy kipróbálják magukat üzleti és társadalmi vállalkozásban.

ilab_february_6_2017.JPG

Munka a közösségi irodában

Milyen hatással van az oktatás és az inkubátor egymásra?

A coachingot én menedzselem a csapatoknak, így látom kinek, mire van szüksége, és összekötöm őket a megfelelő kompetenciájú szakemberekkel, vagy éppen közös előadásokat szervezek a csapatoknak. A csapatok részei az egyetemi curriculumnak, az órákon előadnak vagy az előttük álló valamilyen megoldandó feladatban diáksegitséget kapnak.

Például, a marketing órán az egyik beadandó feladat most az volt, hogy 3 iLab csapat egyikének a marketing stratégiáját kellett kidolgozni.

A jogász hallgatók pedig az LLM Clinic keretében kreditért segítik jogi tanácsokkal a csapatainkat. Olyan csapatunk is van, amelyiknek egy complex operations management kérdés áll az üzleti megoldása központjában, amelyik most egy PhD kutatási téma alapjául szolgál. Nagyon jól segíti egymást az egyetemi oktatás és az inkubátor.

ilab1.jpg

Az inkubátor tapasztalatokat megosztjuk a hallgatókkal, a hallgatók pedig gyakorlatban is láthatják az elméletet.

Néhány év alatt komoly tapasztalat gyűlik össze majd, ami akadémiailag rendszerezve és elemezve olyan tudást halmoz fel majd, aminek a segítségével a nálunk inkubált csapatok nagyon hamar növekedési pályára állíthatóak lesznek. Már most látszik, hogy az itt lévő csapatok a piaci átlagnál sokkal nagyobb lépésekkel tudnak haladni és nagyobb százalékuk lesz képes fennmaradni hosszú távon.

Kik jelentkezhetnek a CEU inkubátorába?

Jelenleg az egyetlen egy feltétel, hogy a startup csapatnak legyen minimum egy tagja, akinek a CEU az alma mátere, azaz vagy jelenlegi vagy már végzett hallgató.

Ha szeretnének jelentkezni, akkor egy jelentkezési lapot kell kitölteni, majd egyenként leülök mindegyik csapattal beszélgetni. Kérek egy személyes prezentációt tőlük, ahol az egész csapat jelen van, hogy lássam, milyen szinten vannak. Mivel a kapacitásunk véges - jelenleg 7 projekt van benn - igyekszem olyan ötleteket befogadni, ahol legalább már prototípus van, azaz le van már tesztelve a termék vagy a szolgáltatás. De persze kivétel is akad, egyik legsikeresebb startupunk, a Talk-a-bot,  egy ötlettel jött be hozzám, de a csapat olyan erős volt, hogy látszott: az ötletből pillanatokon belül valóság lesz.

Ha megalapozottnak találom ötletet és a csapat is rendben van, akkor megkérem az iLab-et segítő  Entrepreneurship, és VC  professzorokat ,-  Bögel György és Baranyai Gábor professzorok - hogy közösen hallgassuk meg újra a csapatokat, és előttük is van egy prezentációs kör.absorice-innov-award-2017-13-14-11.jpg

2017. március 14-én az iLab által inkubált AbsoRice kapta a hónap startup vállalata díjat a Nemzetgazdasági Minisztériumtól

Terveztek nyitni esetleg külsős csapatok befogadása felé is?

Szeretnénk külsős csapatokat is befogadni, és meg is fogjuk lépni várhatóan a közeljövőben ezt. Dolgozunk egy három hónapos certificate programon azon CEU és külsős csapatok számára, akik nem valamelyik üzleti programunk diákjai, és így nem rendelkeznek azokkal az üzleti alapokkal amikkel a jelenlegi, elsősorban MBA alumnikból álló csapataink.

A CEU management szakos (MBA, Msc Finance, Data Analytics stb) hallgatói  erős képzést kapnak üzleti, pénzügyi, jogi, marketing és egyéb téren, ami nagyban elősegíti a gördülékeny közös munkát. Ezek a hallgatók sok éves munka és üzleti tapasztalattal rendelkeznek már, amikor a CEU-ra jönnek továbbtanulni.  

Most a kihívás számunkra az, hogy egy olyan programot építsünk ki, ahol azonos szintre tudjuk felhúzni a külsős csapatokat,

illetve a CEU nem üzleti management szakos hallgatóit, hogy a megfelelő előismeretek birtokában kezdődhessen a közös munka. Ennek az előkészületein dolgozunk most.

Köszönöm a beszélgetést, további sok sikert kívánunk!

Képek forrása: CEU, InnovationsLab

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal, és kövesd a blogot Facebook-on, Instagram-on, Twitter-en, vagy YouTube-on!