Így csiholj áramot a hegyekben!

mwt1.jpg

Távol a civilizációtól, a hegyekben túrázás közben, vagy éppen világvége esetén, jól jöhet, ha valamivel áramot tudunk generálni. Napjainkban szerencsére több megoldás is van erre, így nem kell nélkülözni modern eszközeinket a természet lágy ölében sem.

Legyen saját szélturbinád

Nem vagyok egy nagy természetjáró, viszont szeretem a poszt-apokaliptikus filmeket, sorozatokat. Mindig eltűnődök, hogy ha valamikor tényleg beütne egy katasztrófa, akkor hogyan, mivel és meddig bírnék túlélni. Őszintén kevés sanszot adok magamnak, viszont fejemben van egy csomó startup termék, ami megkönnyítené az életet tiszta víz, gáz, áram (és wifi) nélkül.

Nils Ferber, német dizájner a hegyekben történő túrázás közben érezte annak problémáját, hogy elektromos eszközeit nem tudja feltölteni.

“Mindenki azt mondta napelemekkel oldjam meg a töltést, de elég nagy kockázat csak a napfényre hagyatkozni. Van, amikor napokig nem süt nap a hegyekben.”

Mivel azonban a magasban folyamatosan fúj a szél, így arra alapozva alkotta meg a Micro Wind Turbine-t, azaz a saját szélturbináját a probléma kiküszöbölésére.

Az eszköz alig foglal helyet, és könnyen elfér a minden más túrafelszerelés mellett. Ferber szerint egyik hatalmas előnye, hogy 40%-kal könnyebb, mint a versenytársak szélturbinája, és 24/7, azaz folyamatosan bírja a strapát, szünet nélkül forgok és termeli az áramot.

mwt3.jpg

A teleszkópos rudat szét kell húzni, a vászonlapátokat ki kell bontani, majd az egészet le kell szögezni a földbe. A szél megforgatja a 4 lapátot, és onnantól kezdve már használható is, tölthetjük a mobilunkat, vagy egyéb eszközünket.

18 km/h szélsebességnél konstans 5 Wattot generál, ami a kisebb elektromos eszközök töltésére tökéletes. USB portja van, amire egyszerre csak egy eszközt lehet csatlakoztatni.

Korábbi cikkben már írtunk túlélő felszerelésről, ha már most készülnél a világvégére, akkor ajánlom ezt a bejegyzést is: Egy kulacs az apokalipszis esetére

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal, és kövesd a blogot Facebook-on, Instagram-on, Twitter-en, vagy YouTube-on!