Mától egy cuki bagoly őrzi okos otthonod

ulo1.jpg

Napjainkban egyre inkább terjednek az okos otthon megoldások: mobilról szabályozhatjuk a fűtést, a világítást, de még a smart home kamerarendszer képét is élőben streamelhetjük mobilunkra, otthonunk biztonsága érdekében. Szerencsére ma már nem szükséges kábelekkel teleszórni a lakást, hogy egy otromba kamera lógjon a sarokban: egy luxemburgi startup megalkotta a világ legcukibb kameráját.

A bagoly, aki mindig figyel

Vivien Muller luxemburgi desinger már több sikeres közösségi finanszírozó kampányt is maga mögött tudhat csapatával. A természet és a technika közötti harmónia inspirálja, így ötleteiben gyakran jelennek meg élőlények, valamilyen innovatív eszközre húzva. Legújabb sikere Ulo, a házőrző bagoly, akiben igazából egy okos kamera veszett el.

Zsenialitása abban rejlik, hogy a bagoly szeme - ami mögött a kamera van - minden interakcióra valamilyen érzést fejez ki, ezzel személyiséget kölcsönözve a technikai eszköznek és borzasztó édessé varázsolja azt.

ulo3.gif

Miket tud?

Az egész lelke egy 1080p HD / 30 fps-es rejtett kamera (infrás, azaz éjszaka is lát). Ez nem egy 4k minőség, de lakásbiztonságra szerintem teljesen tökéletes. Továbbá helyet kapott benne egy mozgásérzékelő is, ami a mai okos vagyonvédelmi eszközöknél már minimum elvárás, a mikrofonnal és hangszóróval egyetemben. Van benne egy nyomásérzékelő is, ami az eszköz be- és kikapcsolását segíti.

Wifi kapcsolat nélkülözhetetlen hozzá, akksiját 2 naponta kell tölteni (de ha az imádnivaló szempárt kikapcsoljuk, 1 hétig is bírja), valamint USB-ről is képes folyamatosan működni.

ulo5.JPG

A cukiság faktoron túllépve alapfunkció a riasztó mód. Élőben tudja streamelni a mobil appra vagy a böngészőre a felvételt, de ha csak csekkolni akarod, mi van otthon, akkor pillanatképeket is készíthetsz. A beépített hangszórónak és mikrofonnak köszönhetően kommunikálni is tudsz rajta keresztül.

Előnye, hogy szinte minden op rendszerrel kompatibilis, valamint IFTTT-n keresztül össze lehet kötni más okos eszközökkel is.

A felvételeket SD kártyára rögzíti, amiket aztán fel lehet tölteni Dropboxra, vagy GoogleDrivera, de el lehet küldeni egyből e-mailen is.

ulo6.gif

Szakértő válaszol

Kíváncsi voltam, hogy mit szól az Ulohoz egy biztonságtechnikai szakértő, így megkérdeztem Szikra Gábort, a SMARTme Building Technologies Kft. projektmérnökét:

„Ha smart home kamerát szeretne az ember beszerezni, számolnia kell azzal, hogy ezek a kamerák nem felelnek meg a CCTV rendszerből ismert kamerákkal.

Biztonsági szempontból eléggé kérdéses egy ilyen okos otthon kamera alkalmazás, nem tud védelmi funkciót betölteni, inkább csak információ gyűjtésre és információ közvetítésére alkalmas.

Több hasonló kamera létezik már, de eddig nem láttam meg ilyet, ami a szemével, szem kifejezéseivel reagál a felhasználó mozdulataira, illetve álmos szempárt mutat, ha merül az elem. Előnyét a kialakításában és a jó fej design-ban látom, de hátránya, hogy hamisan ad biztonságérzetet.

Ebből az összegből valóban nem jönne ki egy komplett rendszer, de ez nem is nyújtja azt, mint amit egy teljes rendszer.„

Mennyi az annyi?

A rendszer jelenlegi ára 149 euro, azaz kb. 46 000 forint. Érdekesség, hogy az Ulo még 2015. decemberében kalapozott össze 1,6 millió eurót a Kickstarteren (kb. 500 millió forintnyi összeget), azonban még mindig nem tudták kiküldeni az előrendelőknek a baglyokat. Így jelenleg is csak előrendelni lehet. Elég kellemetlen az ilyen csúszás, azonban most úgy tűnik, 2017 első negyedévében kerülhetnek kiküldésre ténylegesen az első darabok.

A kérdés egyszerű:

Forrás: Mu-design, Kickstarter

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal, és kövesd a blogot Facebook-on, Instagram-on, Twitter-en, vagy YouTube-on!