Itt a zenehallgatást forradalmasító okos napszemüveg

zungle1.JPG

Emlékszem, amikor a 2000-es évek elején megjelentek a bluetooth headset-ek, gyakran tűnt úgy, hogy az emberek magukkal beszélgetnek az utcán. Elsőre megijedtél, hogy egy jól öltözött elmebajos jön veled szemben, ám amikor minden bátorságodat összeszedted és rá mertél nézni, észrevetted, hogy a füléhez van rögzítve valami nagyon menő szerkezet és abba beszél. A félelem egyből átalakult csodálattá, és megjegyezted magadban, hogy ez a jövő, valamint, hogy a veled szembe jövő egy true innovátor. Persze azóta ez a viselet valahogy kiment a divatból és ma már inkább csak mosolygok, ha egy ilyen headset-es embert pillantok meg.

Hangok a fejedben

Igazából nem is értem miért nem látok több ilyet manapság, hiszen a vezeték nélküli headset-ek helyére nem jött eddig semmilyen trónfosztó technikai megoldás. Bár jelentek meg új megoldások, mint például a vezeték nélküli fülhallgató, de ezek széles körben nem terjedtek el, és maradt mindenki a vezetékes fül- és fejhallgatóknál.

Azonban egy Los Angeles-i startup, a Zungle most olyat villantott, ami egy érdekes irány lehet a jövőre nézve. Napszemüvegjükbe építettek egy úgynevezett csontvezetéses (bone-conduction) hangszórót, aminek hatására anélkül beszélhetsz a telefonon vagy hallgathatsz zenét róla, hogy elvágnád a füledet a külvilág zajaitól. Csak felveszed a napszemcsit és a fejedben előjönnek a hangok.

Hogyan működik a csontvezetéses hallás?

Normális esetben az ember úgy hall, hogy a hanghullámok a füljáraton keresztül megrezegtetik a dobhártyát, aminek a másik oldalán a három hallócsont (kalapács, üllő, kengyel) felveszi és továbbítja a rezgést a folyadékkal teli belső fülnek. A rezgés ott elektromos impulzussá alakul és a hallóidegen keresztül eljut az agyba, ahol értelmezésre kerül a jel.

Ezzel szemben a csontvezetéses halláskor, a rezgés a koponya csontjain keresztül kihagyja a külső és középfület, azaz megkerülve a dobhártyát jut el a belső fülbe.
zungle4.jpg

Ez a módszer nem új keletű, már a XX. században is kísérleteztek vele, napjainkban pedig hallásjavító készülékekben alkalmazzák a technikát.

Technikai részletek

Szóval a napszemüveg mindkét szárában csontvezetéses hangrendszer biztosítja a tökéletes hallás élményt. A telefonnal való kommunikáció vezeték nélküli bluetooth 4.1-en keresztül történik, így ha azon lejátszod a zenét, akkor azt a napszemüvegeden keresztül hallhatod. Helyet kapott benne továbbá egy beépített mikrofon is, amelynek segítségével a telefonálást is megkönnyíti, ha éppen úton vagy. A szemüveg egyik szára egy micro USB portot rejt, amin keresztül tölthető az akksija. Ennek stand-by ideje 100 óra, aktív zene lejátszásra pedig 4 órával lehet számolni egy töltéssel. Irányítani az egyik szárán lévő gombbal lehet (be/kikapcsolni, párosítani bluetooth-on keresztül a mobillal, szabályozni a hangerőt és zenét választani).

zungle2.jpg

Ami külsőt illeti, több színben is kapható a kerete, valamint a lencse színválasztéka is elég nagy. Az üveg természetesen 100%-ig véd az UV sugarak ellen. Súlyát tekintve az egész szemüveg 45 gramm.

Összegzés

Szóval egy rendkívül izgalmas terméke van a Zungle-nek, nem csoda, hogy július 29-én hatalmas sikerrel zárt az Indiegogo-n a közösségi finanszírozó projektjük. Kapaszkodj meg: 2.222.193 dollárt, azaz több mint 600 millió forintot gyűjtöttek össze! (A projekt érdekessége, hogy Kickstarteren is fut a kampányuk, viszont ott "csak" 1,9 millió dollárnál tartanak) Egy darab szemcsi ára 119 dollár, azaz kb. 32 ezer forint, ami valljuk be egy ilyen okos napszemüvegért még magyar szemmel is egy elfogadható összeg. Az előrendelők 2017 februárjában kapják kézhez az első példányokat, kíváncsian várom, mik lesznek a legelső visszajelzések.

zungle5.JPG

Forrás: Indiegogo, Zungle 

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is, és kövesd a blog hetente frissülő tartalmát, akár a Facebook oldalon is!