Itt a minden zajt kizáró füldugó!

quieton_active_noise_cancelling_earplugs_3.jpg

Ismerős az a dühítő élmény, amikor valamelyik kedves szomszédod zajong és nem tudsz tőle nyugodtan aludni? Jómagam ilyen szomszédból sajnos többet is kaptam a kelleténél, így könnyedén felállítottam a dobogós helyezéseket:

Bronzérmes: a vidéki paneltelepről a belvárosba költöző bot egyszerű lány, aki a gangos folyosón az éjszakai cigi mellett telefonál és irritálóan visítva röhög. Annyira gyökér, hogy nem veszi észre, hogy tőle visszhangzik az egész belső udvar.

Ezüstérmes: a retardált kisgyerek (bár ha tényleg fogyatékos, akkor sry), aki reggel 6-kor, gombnyomásra elkezd óbégatni nyitott ablaknál és bejárati ajtónál.

Holtversenyben ezüstérmes: a retardál kisgyerek anyukája, aki bár egy harmat gyenge  “psssz”-szel próbálja fegyelmezni a gyerekét, de képtelen becsukni az ablakot, és képtelen nevelő céllal izomból pofán csapni a  kölyköt egy nagy büdös ponttyal.

Aranyérmes: a valamelyik déli országból származó külföldi egyetemista felső szomszéd, akihez csak este 11-kor érkeznek meg a vacsoravendégek egy közös főzőcskézésre és iszogatásra.
man-no-sleep.jpg

exm_blog_edm_cover_masolata.gif

De mit tehetünk, ha nem akarjuk mindennap megrendszabályozni ezeket embereknek?

Nem mehetünk át mindennap szólni, nem hívhatjuk rá mindenkire a rendőröket és az sem jó ha magunkban puffogunk. Így egy megoldás maradt: a füldugó. Ebből van jobb és van rosszabb, olcsóbb és drágább is, de sajnos még nem találtam a magyar piacon olyan terméket, ami ténylegesen is minden zajt kiszűr.

Egy finn startup azonban előrukkolt egy innovatív füldugóval, ami a hagyományos versenytársaival szemben már elektronikát is tartalmaz, azzal segítve a még hatékonyabb zajkiszűrést. A QuietOn ideális alváshoz, utazáshoz, munkához, tanuláshoz, meditáláshoz, és minden egyéb tevékenységhez, ahol ki akarjuk szűrni a külső hangokat.

uca5jcmm8zuydqqhrbzg.jpg

Hogyan működik?

Érdemes tudni, hogy a hagyományos füldugók passzív csillapítással csak a magas frekvenciájú hangokat szűrik ki, azaz ezért halljuk még bedugott füllel is a felső szomszéd lépteit, a horkolást, vagy a zene basszusát.

A QuietOn különlegessége, hogy ezt kiegészítve az alacsony frenkvenciás (70 Hz alatti) hangokra alkalmazza az aktív zajkioltás elvét, amit még 1933-ban szabadalmaztatott Paul Lueg fizikus. Röviden, de fizikatanárosan megfogalmazva az elv lényegét: egy hanghullám kioltható egy azonos frekvenciájú, de ellentétes irányú hanghullámmal.

how_it_works_jmqhtu.png

Ezt az elvet a fej- és fülhallgatóknál már előszeretettel alkalmazzák a gyártók a még tisztább zenehallgatási élmény elérése érdekében, viszont füldugók esetében ez még váratott magára. Főként a tápellátás miatt, hiszen kábellel és nagy aksival a füledben nehézkes aludni. Azonban ez is megoldódott, hiszen vezeték nélküli, tölthető füldugót kínál a startup.

Szóval visszatérve a működési elvre, a QuietOn külső felében helyet foglal egy mikrofon, ami mintát vesz a kinti hangokból és egy fázisban eltolt hangot hoz létre, aminek eredményeképpen a fülbe már nem jut semmilyen kinti zaj. Zseniális.

A QuietOn-nak egy speciális tokja van, ami tárolás mellett a töltő funkciót is ellátja a hálózatra csatlakoztatva. Egy töltéssel 50 órán át működik az aktív zajcsökkentő funkicója, ami a tokba helyezéskor kikapcsol, kivételkor pedig automatikusan bekapcsol.

dimensiot_uq8uws.jpg

Összegzés

A QuietOn 2016 márciusában zárta sikerrel közösségi finanszírozó kampányát az Indiegogon, 880 954 dollárral (kb. 241 millió forinttal). Egy pár füldugó jelenleg 160 dollárba (kb. 44 ezer forintba) kerül és várhatóan ebben a hónapban fogják kiküldeni az előrendelőknek az első darabokat.

A termék nagyon izgalmasnak hangzik, bár az ára még elég borsos magyar szemmel. Úgy gondolom, hogy akik a legjobban ki vannak téve a szomszédok okozta zajoknak, azoknak ez drága, akiknek pedig ez az összeg uzsonna pénz, azok meg nem társas házakban élnek. Így hát marad a fő kérdés: mennyit ér meg számunkra a nyugalom?

Forrás: Indiegogo, QuietOn.com

Ha szeretnél a jövőben is még hasonló cikkeket olvasni, kedveld a Facebook oldalt, hogy ne maradj le róluk!