Kertészkednél, de lusta vagy?

farmbot2.png

Emlékeztek még a Farmville-re? 4-5 éve nem lehetett egyszerűen kikerülni annyira népszerű volt online veteményest tervezni, zöldségeket és  gyümölcsöket termelni, majd learatni azokat virtuálisan. Bár személyesen én nem játszottam vele soha, közvetetten többször is betekintést nyerhettem a függőséget okozó játékba.

A növénytermesztés legújabb mérdföldköve

Egy kaliforniai startup ennek kvázi életre keltésén dolgozik. Azaz képzeld el, hogy mobilodon játszva beállítod hova mit ültetnél, nyomsz egy oké-t, onnantól kezdve pedig egy robot a kertedben leveszi a válladról a terhet: magot vet, öntöz, és még ki is gazol neked.

farmbot3.png

És minderre képes a Farmbot. Persze ne egy ember szabású robotra gondolj kapával a kezében, hanem egy mesterséges, egyelőre még csak 1,5x3 méteres kiskertre, ami felett egy sínen mozgó robotkar csúszkál fel és alá.

De hogyan is működik?

Induljunk ki onnan, hogy a megrendelt csomagod az alkatrészekkel megjött. Akkor a kertedben (vagy akárhova, ahova földet tudsz rakni) elkerítesz egy megfelelő méretű területet és a tervrajz alapján összerakod a szerkezetet. Amiket neked kell biztosítani a működéshez: föld, áram, víz és internet. Magokat kapsz a csomagban.

Szóval felállítottad a rendszert, letöltöd az appot mobilodra, tabletedre, vagy PC-dre és a kerted grafikusan megjelenített tervrajzán fogd és vidd módszerrel rádobálod a kívánt növényeket. Nyomsz egy entert és már csak várnod kell! Ennyi :)

farmbot4.png

A gép fel van szerelve egy rakás szenzorral, ami az ideális talaj-minőségtől kezdve, a megfelelő hőmérsékletig mindent mér. A benne lévő kamera pedig nem csak neked mutatja real-time, hogy hogyan haladnak a fejlődésben a salátáid, hanem ha a szoftver oda nem illő gazokat talál, akkor automatikusan kigyomlálja azokat.

Oszd meg és uralkodj

Magyar mentalitással, furcsa lehet, de a Farmbot talán legnagyobb különlegessége a stratégiájából fakad, azaz hogy mindent közzétesz. Nyílt forráskódot biztosít, bárki fejleszthet benne új modulokat vagy éppen lemásolhatja az egészet. Sőt még a gép alkatrészeit is közzéteszi olyan formában, hogy 3d nyomtatóval, vagy CNC-vel “otthon” is le lehessen gyártani, megspórolva ezzel, hogy meg kelljen vásárolni. Hol éri így meg nekik merül fel a kérdés? Erre válaszolva, röviden csak azt mondják, időt és energiát spórol meg az ember ha tőlük veszi meg a teljes csomagot.

farmbot1.jpg

Összegzés

A Farmbot egy nagyszerű kezdeményezésnek tűnik, ha kinövik magukat képesek lehetnek megreformálni akár a teljes mezőgazdaságot is, ami nem is titkolt céljuk.

Jelenleg augusztus közepéig lehet kedvezményes áron előrendelni “csupán” 3100 dollárért (861 829 forint). Az előrendelt termékeket várhatóan jövő februárjában kapják kézhez a lelkes (de lusta) kertészek. :)

Ha szeretnél a jövőben is még hasonló cikkeket olvasni, kedveld a Facebook oldalt, hogy ne maradj le róluk!