Hogyan küldj postán egy kis zöldet?

gag1.JPG

A képeslap küldés a haláltusáját vívja. Előbb küldünk sms-t, e-mailt, facebook üzenetet, vagy éppen hívjuk fel szeretteinket, ismerőseinket az ünnepi alkalmakkor. Szerintem ezzel nincs is baj, mert a lényeg amúgy is az, hogy gondolunk az illetőkre, nem pedig az, hogy ezt milyen formában tesszük. Azonban ez nem feltétlenül vonatkozik az üzleti életre is, ahol a célunk, hogy minél jobban kitűnjünk a többi versenyző sorából, így a kivitelezés formáját is nagyon meg kell választanunk a siker érdekében.

Ajándékot adni jó, de kapni se rossz

Korábbi munkahelyemen még marketing asszisztensként többek között az én felelősségem volt a reklámanyagok és egyéb marketinggel kapcsolatos eszközök beszerzése. Sosem felejtem el, egy nagyobb tételű pendrive rendelés utáni Húsvétkor kaptam egy színes-szagos borítékot, benne egy ünnepi képeslappal. A beszállító cég küldte, és mivel munka ügyben még sosem kaptam hasonlóan figyelmes apróságot, így rendkívül jól esett. Azóta is megvan a képeslap és a fejemben van a cég neve és a kapcsolattartója.

Szóval a Kickstartert böngészve elsősorban a marketinges szemem akadt meg a Gift-a-Green nevű kanadai startupon. Az ötlet szerintem eszméletlen: egy postázható vékony kis tasakról van szó, amit meg lehet címezni és írni is lehet rá egy képeslapnyi üzenetet.  A poén az egészben, hogy a tasakban földszerű tápanyag, valamint különböző növények magjai vannak. Így az üdvözlőlapot átvevő kinyitja a tasakot, önt bele egy kis vizet, kiteszi az asztalára és várja, hogy kinőjön belőle a zöld növény.

gag2.JPG

Minden alakalomra más

A történet viszont annyiból kötött, hogy minden alkalomhoz meghatározott mag van csomagolva. Azaz:

“Thank You” feliratú világos kék csomag rukkolát tartalmaz;

“Happy Birthday” sárga tasakkal napraforgómagos boldog szülinapot kívánhatunk;

“I Love You” rózsaszín csomagjából lila retek nő ki szerelmünknek/ szeretteinknek;

“Congrats” zöld tasak segítségével mustármaggal gratulálhatunk a másiknak;

“Thinking of You” sötét kék tasakból pedig kelkáposzta bújik ki, annak akire gondolunk.

gag3.jpg

A legjobb az egészben, hogy a kinőtt zöldségeket természetesen meg is ehetjük!

Egy darab választható üdvözlő tasak 8 dollárba (kb.: 2200 forintba) kerül, viszont ha többet veszel, akkor arányosan csökken az ára.

Komolyan mondom, ha egy ténylegesen környezetbarát, vagy valamilyen zöld dolgokhoz köthető cégnél dolgoznék (vagy cégem lenne), akkor a kiemelt, potenciális ügyfeleknek 100%, hogy küldenék egy ilyen ajándékot. Keresnék valami alkalmat, és már adnám is fel a postán, mert ha egy ilyentől nem jegyzik meg a neved, akkor semmitől.

Vendégszoba

Korábban már írtam a Growiee nevű magyar startupról, akinek alapítója Gaál Pali továbbra is a balkonkertészet hazai úttörője. Kíváncsi voltam neki, mint a témához közelállónak, mi a véleménye erről a zöld ajándékról, valamint új vállalkozásánál, a MyBalkonnál használná-e a Gift-a-Green-t üdvözlőlapként.

"Igen, nem egy rossz projekt. Igényesen kivitelezett a csomagoló anyag. Könnyen megvalósítható, akár hazai környezetben is. Nincs az a sokszor negatív érzet, ami pl. tech kampányoknál bennem meg szokott fogalmazódni, hogy nem biztos hogy sikerül legyártani.
Ami probléma lehet esetleg a kampánnyal kapcsolatban, az az, hogy nem biztos, hogy beengedik a különböző országokba szerves dolgokat. Mi is anno rengeteg kört futottunk a  Growiee projekt kapcsán, hogy mit és hogyan lehet például az USA-ba bevinni. Főleg a szerves dolgokkal kapcsolatban nagyon szigorúak a megkötések ott. (Ellenkező irányba is hasonlóan szigorúak a megkötések.)

A hamarosan indítani készülő web-shopunkban is szívesen látnám az ő terméküket, mivel igényes és bárkinek szívesen ajánlanám eme csekélységet."  - Pali

gag5.jpg

Zárógondolat

 A Gift-a-Green Kickstarter kampánya pár órája azonban sikertelenül zárult, mivel június 22-ig a kitűzött 20 000 dollár nem teljesült. Viszont ennek ellenére, én úgy gondolom, hogy az ötlet maga zseniális és nem lennék meglepődve, ha máshonnan szereznének rá tőkét, vagy esetleg más vinné sikerre ezt az ötletet. Hiszen egy olyan eszközről beszélünk, ami hatalmas fegyver lehet, ha olyan kezébe kerül, aki tudja is használni.

Ha szeretnél még hasonló cikkeket olvasni, lájkold a Facebook oldalt!