Elvetemült ötletek a Kickstarterről

kickstarter.jpg

A közösségi finanszírozás szépsége, hogy bármilyen ötletet sikerre lehet vinni vele. Tényleg bármilyet. Mi kell ehhez a sikerhez? A marketinges felem azt mondja, hogy elég csak a kreatív kommunikáció és a jó marketinges skill, a bennem szunnyadó mérnök pedig azt, hogy nélkülözhetetlen a tökéletesen működő, átgondolt, sokak számára hasznos, egy problémára megoldást nyújtó rendszer.

Miután kellő mennyiségű projektet végignézel a Kickstarteren vagy az Indiegogon, és látod, hogy tök értelmetlen dolgok is lehetnek gyümölcsözőek, úgy gondolod, hogy akadnak olyan emberek, akik totálisan hülyére vesznek téged és a vállalkozásindítás ezen formáját. Megnézed a termékük videóját és leírását, majd egy kérdés fogalmazódik meg benned:

Egy ilyen bugyuta ötlet, hogy lehet ennyire sikeres?

Majd tovább rágódva rajta, (ha van egy kis sütnivalód) megvilágosulsz: nem az ötlet az idióta, hanem te, hogy nem mered saját elképzeléseidet, terveidet, álmaidat megvalósítani.

 A mai cikkemben egyszerre három jelenleg is futó Kickstarter projektet mutatok be, mind a hármat a közösségi finanszírozó oldal legsötétebb bugyraiból merítettem. Közös jellemzőjük, hogy első ránézésre (sőt másodikra is) agyatlan ötletek, de mégis a csúcs felé tartó projektek.

Aki nem jártas a Kickstarteren…

annak érdemes lehet tudni, hogy az oldalon több témakörben is futnak a közösség által megfinanszírozható projektek: technológiai innovációk, házilag barkácsolt dolgok, játékok, filmek, könyvek, zene, divat, művészet, stb.. A lényeg, hogy bárki nyithat ötletéhez egy oldalt, és ha az a nagyvilágnak megtetszik, akkor adhat érte pénzt. A legtöbb esetben megelőlegezett bizalomra épül a dolog, azaz a termék még nincs legyártva, mert kell hozzá pénz, amit viszont az adományoktól és/vagy előrendelésektől várnak az ötletgazdák, startup alapítók.

Azaz tegyük fel, hogy találok az oldalon egy rohadt okos tárgyat, ami egy olyan problémára nyújt megoldást, amire még senki más nem talált ki semmit, és ami tárgy nélkül eddig nem is értem, hogyan élhettem. Ekkor előrendelem azt, majd ha rajtam kívűl még vagy ezren előrendelték, és így összegyűlt elegendő pénz a vállalkozás elindításához, akkor majd kiküldenek nekem abból a hiper-szuper okos termék első darabjaiból egyet (vagy ahányért előre fizettem).

Unikornis szellentés és zombi agyvelő

Unicorn Poop & Zombie Entrails Stuffed Scarfs

pluss1.JPG

A cikk írása alatt 27,006 dollár (azaz kb. 7,5 millió forint!!!) összekalapozásánál tart az a projekt, ami egy cuki plüss egyszarvút és egy szintén cuki plüss zombit alakít át sállá a hideg időkre. A fordulat az egészben csak annyi, hogy a szivárványszínű sál a bűbájosan édes unikornis hátsó fertályjából jön ki, a szintén tündéri kis élőhalottnak pedig az agya pattintható le és húzható ki több mint másfél méterig a végtelen hosszú bensőségeinek köszönhetően. Félelmetesen beteg a történet, viszont amennyire őrült, annyira mókás is (valahol legbelül). Nem tudom ki az, aki tényleg hordana egy ilyen “ruha” darabot, viszont ennek ellenére mégis sikeres a cucc és több mint 400 előrendelője van már.

pluss3.JPG

 Update: március 18-án 30,608 dollárral elérte a kampánycélját a vállalkozás.

Forrás: Kickstarter

Kifogások tárháza mérnököknek

Engineer's "Excuse" Dice

kocka.JPG

Szerintem sokan ismerik azt a szituációt, amikor egy munkahelyi projekt nem tudja tartani az eredeti határidőt, és valakinek magyarázkodnia kell ezért. Ez különösen akkor kellemetlen, ha mi vagyunk abban a helyzetben, hogy felvázoljuk miért is csúsznak a dolgok.

A mérnök munkatársak azonban innentől fellélegezhetnek, mert született egy “zseniális” megoldás, arra az esetre, ha nem jutna eszükbe hirtelen semmi olyan kifogás, amit el lehet sütni a vezetőnek.

A mérnököknek szóló kifogás dobókockával, mindig frappáns választ adhatunk, hogy miért nem sikerült tartani az ütemtervet. A szorult helyzetben csak elő kell venni a kockákat, tenyérbe tenni, rámarkolni, esetleg megrázni, majd végül eldobni azokat, mintha csak ki nevet a végént játszanánk. A két darab kocka olyan alibi kombinációkat ad, amivel mentesíteni tudja magát a mérnök kolléga minden felelősség alól.

Kirúgás előtt álló csapnivaló projektvezetőknek ideális búcsú ajándék lehet. :D

 A projekt a napokban zárult le, és a kitűzött 500 dollár helyett 28 000 dollárt tudhatnak magukénak az ötletgazdák, több mint 2000 támogatónak köszönhetően. Nem rossz.

Forrás: Kickstarter

Disco cipő

 SYNC FOOTWEAR REMIXED - App Controlled Led Shoes

cipo.JPG

Néha-néha napjainkban is látok olyan cipőt, aminek a talpában bele van építve valamilyen fényforrás és villog, amikor lépked a kisgyerek. Talán olyan is van, amikor zenél is a lábbeli. Az utolsó startupunk alapítóinak is tuti volt gyerekkorukban ilyen cipőjük, merthogy már nem csak, hogy villog a csukájuk, hanem egyenesen össze lehet kötni az okostelefonunkon lejátszott zenével. A cipőtalpba beépített LED-eknek köszönhetően, így olyan ütemben pulzál és villog az, mint amilyen az éppen hallgatott kedvenc számunk ritmusa.

A többféle kivitelezésben is gyártandó disco cipő jelenleg több, mint 900 dollár támogatásnál tart a célként kitűzött 1000 dollárból, amit csupán pár nap alatt sikerült elérnie. Azonban közel 30 nap van még hátra a kampányukból, azaz ha úgy gondolod, hogy az elsők között akarsz felnőtteknek szóló villogó cipőben topogni a táncparketten, akkor van még időd előrendelni.

Forrás: Kickstarter

Összegzés

Összességében tehát rengeteg olyan projekt van a közösségi finanszírozó oldalakon, amelyek első ránézésre enyhén szólva is furának tűnnek, és talán ki is nevetik azokat a rosszmájú emberek. Viszont az igazság az, hogy bármilyen ötletet lehet kritizálni, akár siker lesz az, akár nem, a kritizáló egy helyben marad továbbra is, míg a projekt gazda fejlődik és gyarapodik.

UPDATE: Ha tetszett a cikk olvasd el a 2. részt is!