Egy kulacs az apokalipszis esetére

grayl02.jpg

Belegondoltál már abba, hogy akár egy váratlan katasztrófa, akár egy világrengető háború esetén, amikor lakhelyeden megszűnik a civilizáció, te meddig, hogyan és milyen eszközökkel bírnál életben maradni? Akik megszállottan rajonganak a posztapokaliptikus filmekért és a zombis sorozatokért, azok nem csak, hogy gondolkodtak már ezen, de valószínű már teljes körű akciótervvel is rendelkeznek az ilyen világvégét vizionáló esetekre. Na, az ő táskájukba kötelezően ajánlott a továbbiakban olvasható startup fejlesztése.

Ívóvíz bárhol, bármikor

Emlékszem még azokra a részekre, amikor a víz felforrósításával és a pára lecsapódásával jutott iható vízhez Bear Grylls a dzsungel közepén, ami több órás folyamatnak tűnt. Viszont ezt most nem kevesebb, mint fél perces energia befektetéssel érhetjük el a Grayl nevű vállalkozás víztisztító szűrőjével ellátott speciális kulacsának köszönhetően.

Felépítését tekintve a termék áll egy kulacsból és egy bele helyezhető kisebb méretű tartályból, aminek az alján egy speciális szűrő kapott helyett.

Működése roppant egyszerű:

1. A kulacsot megtöltjük bármilyen vízzel.

2. Majd a szűrővel ellátott belső tartályt teljes erőnkből belenyomjuk a kulacsba, ezzel átpréselve a koszos vizet a tisztító berendezésen.

3. Végeredményképpen pedig felül marad az iható, tiszta víz, alul pedig koszos, vírusos, bacis maradék.

graylgif2-2.gif

Mit kell tudni a GRAYL-ről?

Nancie Weston azzal a nemes céllal alapította a vállalkozását 2012-ben, hogy egy, a világ egészére kiterjedő problémára nyújtson megoldást. Történte egy átlagosnak induló túrával kezdődött Észak-Amerika egyik legnagyobb hegyláncában, a Cascade-hegységben. Azonban útja során ivott az egyik forrás kristálytisztának hitt vizéből, mely következményeként megfertőződött a giardia nevű élősködővel és hetekre kórházba került. Ekkor határozta el, hogy létrehoz egy olyan speciális kulacsot, ami egyszerű megoldást nyújt arra az esetre, ha kétes minőségű ivóvízre szorulna rá az ember.

 A Grayl-nek jelenleg háromféle szűrővel ellátott terméke van a piacon és mindegyik kb. 300 alkalommal tudja biztosítani a tökéletes szűrést. A három típus három különböző szituációra lett kialakítva:

  • TAP, ami az egyszerű lakossági felhasználásra van tervezve. Ez eltávolítja a vízből a vegyi anyagokat és a nehézfémeket.
  • TRAIL, amit a kirándulásokkor és túrázásokkor érdemes használni, amikor is a forrásokból szeretnénk inni. Ez kiszűri a baktériumokat és az egysejtű cisztákat is.
  • TRAVEL, ami az utazókra lett szabva, tökéletes védelmet biztosít a vírusokkal szemben is.

grayl.jpg


Legújabb terméküknek az  Ultralight-nak (a cikk írásakor) még javában zajlik a kampánya a Kickstarteren. Ennek már továbbfejlesztett szűrője van, amely egy speciális elektroadszorpciós módszerrel megtámogatva (bármit is jelentsen) nyújtja a leghatékonyabb védelmet mindhárom esetre. Továbbá 15 másodperc alatt juttatja az embert iható vízhez bármilyen körülmények között. Előrendelni is a Kickstarterről lehet, ára 60-100$ körül mozog (csomag tartalmától függően), és várhatóan 2016 júniusától lehet a kézhezvételére számítani.

 FAQ

A honlapjuk FAQ és a közösségi finanszírozó oldal kérdezz-felelek részében kicsit kutakodva találtam pár további hasznos infót is, amit jó tudni:

- Tengervízből nem csinál iható vizet!

- 9 különböző független laborban vizsgálták a szűrők teljesítményét, és a már leszűrt vizek minőségét. 

- 1 szűrő 3 évig áll el, használatlan körülmények között.

- A szűrő részt nem szabad se szappannal, se egyéb vegyszerrel tisztítani!

grayl-ultralight-01.jpg

Bevallom, jómagam nem vagyok egy hatalmas természetjáró típus és utazni sem szívesen mennék olyan helyre, ami előtt be kell oltatnom magam a helyi vírusokkal szemben. Viszont a tiszta ivóvíz hiánya egy spontán belvárosi csőtöréskor is felmerülhet, pláne újabban vasárnap, amikor még a boltok is zárva tartanak, hogy ásványvizet vegyünk.

Összegezve gondolatomat, egy ilyen speciális kulacs ötlete tényleg zseniális és úgy hiszem a terméknek jócskán van létjogosultsága az egész világban. Meg merem kockáztatni, hogy a Grayl kulacsa pár éven belül elterjedt lesz a különböző sportáruházakban, valamint túrázással foglalkozó szaküzletekben, és felveszi a versenyt a már piacon lévő versenytársakkal, mind a rövid szűrési idejével, mind pedig a megtisztított víz minőségével.

Forrás: thegrayl.com; Kickstarter

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal, és kövesd a blogot Facebook-on, Instagram-on, Twitter-en, vagy YouTube-on!