Hagyományos lakásriasztó helyett selyemgubó

cocoon_jpg.jpg

Magyarországon házunk, vagy lakásunk riasztórendszerének kiépítésére gyakran olyan luxusként gondolunk, amit nem engedhet meg mindenki magának. Hiszen nem elég, hogy a behatolásjelző rendszer eszközeit és annak kiépítését meg kell vásárolnunk, de ha teljes körű biztonságban szeretnénk tudni lelkiismeretünket és lakásunkat, akkor érdemes távfelügyelettel foglalkozó céghez is bekötni azt. Ami viszont több ezres költség havonta és valljuk be vajmi keveset segít abban, hogy ne törjenek be hozzánk. Igaz a célja nem is a betörés megakadályozása.

Blogomban többször is várható majd, hogy egy vagyonbiztonsággal kapcsolatos startupot mutatok be, személyes érdeklődésemnek és eredeti végzettségemnek köszönhetően, ami biztonságtechnikai mérnök.

A lakásbiztonság új generációja

Esetünkben a témakör azért is aktuális, mivel egyre jobban terjednek az okos eszközök, amik a biztonságtechnika piacára is jócskán kihatnak, elérhető technikai megoldásokat nyújtva akár a kevesebb keresettel rendelkezők számára is. 

A Cocoon nevű lakásbiztonságra fókuszáló brit startup 2014 decemberében zárta le sikeres kampányát az Indiegogo-n és alakult meg. Jelenleg termékük még csak a közösségi finanszírozó oldalon rendelhető elő 399$-ért (ami nem kevés), és várhatóan 2016 májusában tudják kiküldeni az első darabokat az előrendelőknek. A Cocoon érdekessége, hogy igen különleges módon közelíti meg a lakásbiztonság kérdését. Teljes “riasztó” rendszerük könnyedén elfér akár csak egy kezünkben, gömb alakjának köszönhetően, ami egy selyemgubóhoz hasonlító eszközből áll (angolul cocoon).cocoon3.jpg

Ez magában foglal:

- egy éjjel is látó, széles látószögű HD kamerát,

- egy mozgásérzékelőt,

- egy szirénát,

- valamint egy mikrofont, ami a saját fejlesztésű  “Subsound” speciális hangtechnikai szoftver működését segíti elő.


Ugyanis egyediségük abban rejlik, hogy a rendszer folyamatosan figyeli az alacsony frekvenciájú, 20Hz-nél kisebb infrahangokat (melyek emberi füllel nem hallhatóak) és automatikusan megtanulja mi az, ami lakásunkban normális zajnak tűnik és mi az, ami szokatlan. Ezzel a módszerrel szűrik ki a téves riasztásokat, ami a behatolás jelző rendszerek egyik, talán ha nem a legkényesebb pontja.

De hogyan is működik a  “Subsound” rendszer?

Ugyanúgy, ahogy az emberi viselkedés. Képzeljük el, hogy éjszaka hallunk valami morajlást lakásunkban. Annak függvényében döntjük el, hogy hogyan is reagáljunk arra a bizonyos zajra, hogy mennyire ismerjük a környezetünket, milyen gyakran szokott az a hang előfordulni. Ha a szomszéd hajnali 2-kor jár haza részegen, akkor az igaz rendkívül zavaró lehet, de legalább tudjuk honnan ered a hang, mert már ismerjük szokását. Azonban, ha pl. nyáron nyitott ablaknál bemászik hozzánk egy kóbor macska és lever egy félig teli poharat az asztalunkról, akkor az már egyedi eset lesz, reagálni fogunk rá valahogy. Ugyanígy tesz a Cocoon rendszere is, csak az a számunkra nem hallható hangokkal. Először csak hallgat, analizálja a zajokat, megtanulja azokat, és ha ismeretlen számára, akkor aggódni kezd és jelez nekünk.

Természetesen a Cocoon terméke is okostelefonról irányítható, melyen azonnal megjelenik a videó kamera valós idejű képe, ha riasztásra okot adó esemény történik. Továbbá elismerésre méltó tény, hogy az alkalmazásuk programozási felületét nyitottan kívánják hagyni, hogy bármikor, bárki integrálni tudja egyéb okos otthonra (vagy másra) tervezett rendszerével. 

A Cocoon termékének viszont egy nagy hátránya van: az akkumulátor már nem fért el benne, így csak hálózatról működik. Azaz áramszünet esetén sajnos nem megyünk sokra vele, könnyen lehet szabotálni. Továbbá mivel a kommunikációra csak a wi-fit használja, így még inkább hangsúlyoznám, hogy a rendszer célcsoportja az első világbeli nagyvárosban élők, ahol többnyire a folyamatos áramellátás és az internetkapcsolat megléte nem kérdéses.

 Marketinges szemmel a Coocon blogját ajánlom minden startupper figyelmébe. Már a kezdetek óta havonta írnak egy igényes cikket, amiben összefoglalják mi történt velük abban az adott időszakban, ezzel mindig érdekes tartalmat biztosítva és betekintést nyújtva a színfalak mögé.

Zárszó

A személyes preferenciák végett már régebb óta követem nyomon a vállalkozás fejlődését, hiszen az ötlet valóban egyedülálló megoldást nyújt a kisebb apartmanok és a lakások számára. Annak ellenére, hogy jómagam már kétszer is voltam lakásbetörés áldozata, nekem sincs hagyományos riasztórendszerem, pont azért, mert nem látom értelmét, hogy egy távfelügyeletre kötött rendszerért fizessek havonta addig, amíg egy emeletes házban lakom. Továbbá nem mindegy, hogy míg egy mai átlagos komplett behatolásjelző rendszer beüzemeléséhez szakember szükséges (érzékelők felszerelése, kábelek és a villamos hálózat kiépítése, a központ programozása), addig egy ilyen innovatív eszközt le kell csak tenni a polcra, be kell dugni a konnektorba és meg kell nyomni a bekapcsoló gombot. Úgy gondolom a jövő lakásbiztonsági megoldásai ez irányba haladnak.

cocoon2_1.png

Természetesen amint elérhetővé válik számomra a Cocoon terméke vagy más "okos riasztó" rendszer, írok róla tesztet is. :)

Forrás: CocoonIndiegogo; Techcrunch