Új kezdeményezés, hogy a fiatalok végre hasznos dolgokat tanulhassanak

upcenter3.JPG

A magyarokra jellemző a pesszimizmus,  a depresszió és az önsajnáltatás. Folyamatosan hőbörgünk és panaszkodunk, semmi sem jó, és természetesen mindig más a hibás. Ennek ellenére semmit sem teszünk, nem lépünk ki a komfortzónánkból, hagyjuk, hogy lehúzzon a mocsár és csak a kifogásokat keressük.

Azonban aki felismeri ezt, és változtatni akar, annak van egy pont az életében. Az “eddig és nem tovább”, amit UP momentumnak neveztek el. A Spin-Off klub vendége Tóth Zoli, az UP Center vezetője volt.

A felmondás, ami megváltoztatja az életed

Zoli egy multinál dolgozott 12 évig, majd onnan váltott, hogy azt csinálja, amit igazán szeretne. Egyik barátja azonban annak ellenére, hogy utálta a munkahelyét, nem tudta meglépni ugyanezt. Zoli ezért készített egy UP szemüveget, amit ha felvesznek - a kialakítás miatt - nem tudnak lefele nézni, csak felfele. Ezzel szimbolizálva, hogy vége a búskomor, magunk elé bámulásnak és mostantól csak felfele tekinthetnek.

A szemüveget a Hősök Terén mindketten felvették, és hogy még jelentősebb legyen a pillanat egy-egy fagyit is a fejükre nyomtak. A komfortzónából sikerült annyira kilökni barátját, hogy másnap felmondott és megalapította saját cégét, ami azóta előző munkahelye komoly konkurenciájává nőtte ki magát.

upcenter1.JPG

Ekkor született meg az UP filozófia:

„Az álmaid valóra válhatnak. Jó vagy és tehetséges. Egyedi vagy. Örökké szabad. Képes vagy hinni és bízni magadban és mindenki másban.”

De mi az UP Center?

Zoliék UP Centere egyrészt a coworking iroda, ahova bárki mehet dolgozni, vagy éppen meetupot tartani.

Másrészt egy 15-17 éves fiatalokat megcélzó oktatási program, a UP filozófia szellemében. Sajnos a magyar oktatási rendszer minden olyan dolgot megtaníttat a fiatalokkal, amikre a büdös életben nem lesz szükségük soha. Ellenben olyan tudást, amire a XXI. században ténylegesen szükség van, olyat nem tanítanak az iskolákban.

Az Up Centernél főként digitális készségfejlesztés folyik délutánonként és hétvégenként. Mi a csonka gúla területének a képlete, mikor született Könyves Kálmán, vagy, hogy hogyan működik a floppy lemez, olyan tudás, amit nem sokan fognak hasznosítani. De, hogy milyen online eszközökkel tudsz egy projektet menedzselni, hogyan tudsz jól pitchelni, hogyan tudsz automatizálni, ezek már olyan kérdések, amikre előbb utóbb ténylegesen is szüksége lesz a fiataloknak, amikor kilépnek az iskolából.

upcenter2.JPG

További szuper dolog, hogy a coworking irodát és az UP Akadémiát összehangolva, a fiatalok mentorokat találhatnak, és beleshetnek egy-egy szakma mindennapjaiba. Ha érdekel a dizájn, akkor odamehetsz az irodában dolgozó grafikushoz, aki megmutatja neked, hogyan zajlik egy grafikus napja. Ha fejlesztés érdekel, akkor aki fejlesztéssel foglalkozik, szakít rád időt.

Iszonyú jó kezdeményezés, hiánypótló a javából.

Ha lemaradtál a Spin-Off Klub előadásáról itt tudod megtekinteni a teljes felvételt:

A Spin-Off Klub következő előadása jövő hét hétfőn (03.13-án) 18:00-kor lesz, ahol a sikeres közösségi finanszírozásról tudhatsz meg többet.

A képeket és a felvételt a KözPont Újbudai Kulturális, Pedagógiai és Média Kft. biztosította.