Amikor a startupot még kisvállalkozásnak hívták

startups-1354643_1280.jpg

Az idősebb korosztály többsége a vállalkozó szót hallva egy ügyeskedő, simlis, feketén tevékenykedő emberre asszociál. Ezt a képet a szocializmusban és a 90-es évek elején a média is csak erősítette, amikor a vállalkozó szó főleg a bűnügyi rovatban került elő. Szerencsére azonban a mai fiataloknak egyre inkább már egy pozitív karrierképet, a siker és kiteljesedés egyik útját jelenti a vállalkozói lét.

Ezen szemléletváltás erősítésén, fiatalok inspirálásán és startupok elindításán dolgozik lassan egy évtizede a Corvinus Egyetemet is kinövő Spin-Off Klub. A klub két vezetőjével Kerékgyártó Gáborral és Freész Gergellyel beszélgettünk.

spinoff4.JPG

Kezdjük az elején, hogyan jött létre a klub és milyen szándékkal?

KG: A rendszerváltás után a Közgáz már nem marxizmust, hanem kapitalizmust tanított, viszont akkor is csak a nagyvállalatit. Így még a 80-as évek  végén Szirmai Péter tanár úr hiánypótló szándékkal megalapította a Kisvállalkozás-kutató Csoportot, amiből aztán 2001-ben lett a Kisvállalkozási-fejlesztési Központ, ami a jelenlegi tanszékünket jelenti.

Ekkor indult az egyik legnépszerűbb óránk is, amit mi csak “startup” tárgynak hívunk, hivatalosan Kisvállalkozások indítása és működtetése a neve.

Ennek keretén belül sajátítható el, hogy hogyan vállalkozz, hogyan valósítsd meg az ötletedet, hogy kell üzleti tervet írni, hogyan kell üzlettársakat találni, befektetőt keresni, hogyan lehet növekedési pályára állítani az egészet.

spinoff3.JPG

A klub első plakátja

FG: A tárgyat Vecsenyi János dolgozta ki és a vállalkozást nem csak tanító, hanem a gyakorlatban is űző Petheő Attila kollégánkkal együtt ma is ő tartja az előadásokat. Vecsenyi tanár úr már a kezdetektől előszeretettel hívott meg az előadásaira sikeres vállalkozókat, akik inspirálni tudták a hallgatókat. Ez lett az egyik fő lába a későbbi klubnak is.

KG: A másik pedig a verseny és mentorálás. Szirmai Péter próbált mindig innoválni, új elemeket beépíteni a tanszék életébe. Így kezdetben még csak játék formájában olyan “versenyeket” hozott létre a kisvállalkozás szakirányos hallgatóknak, hogy találjunk ki egy vállalkozást, írjunk üzleti tervet rá, és egymás előtt pitcheljünk azt.

Később a tanszék nyert egy pályázaton, amiből aztán a hallgatók ténylegesen is pályázhattak, hogy egy kevéske tőkéből elindíthassák a vállalkozásaikat. Az itt nyerhető jelképes összeg többnyire az ügyvédi-, és bejegyzési költségeket, valamint a kisebb beruházásokat fedezte. Mi pedig elkezdtük mentorálni a fiatal vállalkozókat. Ennek a kezdeményezésnek „Vállalkozásbarát Egyetem – Vállalkozásképes Hallgatók” (VE-VH) program volt a neve.

spinoff1.JPG

Kerékgyártó Gábor

FG: 2008-ban TÁMOP-on támogatást nyert a projekt, ekkor értek össze a szálak és alapult meg a Spin-Off Klub, mely a Kinizsi utcai Közgáz kollégium pincéjében található Africafe Clubban tartotta az eseményeit. A klub indulását Csapó Krisztián egykori kollégánk foglalta jól össze egy cikkben.

Szirmai tanár úr volt az egésznek a motorja, kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkezett, és őszinte lelkesedéssel vitte a klubot, egészen addig, amíg egészségi állapota engedte, de sajnos 2013-ban elhunyt.

spinoff5.JPG

Mi történt utána? Hogyan maradt fenn a klub?

KG: Gergő és Ditrich Peti vitte tovább az őrlángot. Hatalmas érdemük, hogy minden nehézség ellenére, szabad idejükben, ingyen és lelkesen folytatták Szirmai tanár úr munkáját. Továbbá Moll János, tanszékünk nyugdíjas munkatársa, Szirmai tanár úr régi barátja vállalta, hogy a TÁMOP projekt lezárultával a klub jogi hátterét adó Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesület elnöki teendőit felvállalja, és a szűkséges adminisztrációt elvégzi.  

FG: A klub átköltözött a H13-ba, és ott voltunk pár évig, azóta is hálásak vagyunk nekik. Később aztán Gábor révén, aki közben a 11. kerület önkormányzati képviselője is lett, vissza térve a klub életébe új szintre emelte a projektet.

A klub beleillett a kerület fiatalokkal kapcsolatos törekvéseibe, így 2014-től az önkormányzat támogatását élvezve vagyunk a B32-ben.

Akkor újították fel és bővítették ki a rendezvénytermet, aminél jobb helyszínt nem is kívánhatnánk. Ezenkívül az Újbuda újság minden rendezvényünkről ír, valamint az Újbudai TV is dokumentálja az előadásainkat, így azok bármikor visszanézhetők és az egyetemen is beépíthető az órákba.

spinoff2.JPG

Freész Gergely

Említettétek a versenyeket. Azokat is támogatja az önkormányzat?

KG: Igen, ami szintén hatalmas előrelépést jelentett a klub életében. 2014 őszi szemeszter végén írtuk ki az első Újbudai Hallgatói Startup Pályázatot. A verseny több körös, 2. körbe 8-10 csapat kerül be.

Őket egy szakmai zsűri pontozza és értékeli, amely tagjait a Corvinus, a BME, az ELTE, a FIVOSZ, valamint a Design Terminál képviselői tesznek ki.

Akik továbbjutnak, azoknak egy pitch versenyen kell megmérettetniük magukat. 3 percet beszélhetnek, majd 5 perces kérdés szekció következik.

A fődíj pedig 4 x 1 millió forint. Korábban győztes volt például a Sybrillo, vagy a HandInScan.

FG: A nyerteseket Moll tanár úr mentorálja, hivatalosan 1 évig, de mivel a tanár úr ezt örömmel teszi, így a gyakorlatban ez több is szokott lenni.

Az idei pályázatot pedig hamarosan kiírjuk.

Mik a tervek az idei évre?

KG: Eddig nagyon az egyetemi szorgalmi időszakra fókuszáltunk, most szeretnék tágítani ezen. Tavaly már voltunk a Szigeten a Civil Faluban, idén is szeretnénk nyári programokat tartani. Adja magát, hogy a Közgáz Évzáró Fesztiválon ott legyünk, de örülnénk, ha az EFOTT-on, vagy a FEZEN-en is jelen lehetne a klub,és felmerült már, hogy Tusványoson is lehetne pár inspiráló vállalkozói beszélgetést tartani erdélyi magyar vállalkozókkal.

Mivel a Corvinusnak Székesfehérváron is van már kampusza, így a Corvinus Egyetemmel közösen nemrég elindítottuk ott a Corvinus Beetető névre hallgató előadássorozatot a Spin-Off Klub spinoffjaként. Így már Fehérváron is jelen vagyunk érdekesebbnél érdekesebb előadásokkal.

FG: Ahogy 2008 óta folyamatosan, idén is rengeteg érdekes és inspiráló előadással számolunk. Érdemes lesz követni minket!

Mikor és ki lesz a vendég az idei első előadásotokon?

KG:

Jövő hét hétfőn (2017.02.13-án) 18:00-kor Csanda Gergely, a MEEX egyik alapítója és a Play IT főszervezője lesz a vendégünk.

Izgalmas és inspiráló előadásra számítunk. Részletek a Facebook eseményen.

Köszönjük a beszélgetést! Nem fogjuk kihagyni mi sem az előadást!

A Spin-Off Klub vezetőivel interjúztunk. #startupmustra #spinoffklub

Startup Mustra (@startupmustra) által közzétett fénykép,

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is, és kövesd a blogot Facebook-on, YouTube-on, vagy Instagram-on!

Borítókép forrása: Pixabay.com