Öt tuti tipp, mit adjunk karácsonyra tech-geek ismerőseinknek

geekchristmas.JPG

Szerintem sokan vagyunk úgy vele, hogy utálunk karácsonyi ajándékokat vásárolni. Alapból egy kötelező nyűg, időnk sincs, kedvünk sincs kimozdulni a hidegbe, neten sem találunk megfelelőt, és amúgy is, halvány lila gőzünk sincs, mit vehetnénk a teljesen más érdeklődésű ismerősünknek, családtagunknak. Ezúton szeretnénk pár ötletet adni, azoknak, akik tech-geek ismerősöket húztak a karácsonyi céges ajándékozáskor, vagy éppen családtagjuk van oda az innovációkért.

1. VR szemüveg

A 2016-os év karácsonyi ajándék slágere egyértelműen a VR szemüveg lesz. Nem lehet vele hibázni, kivéve, ha már van az illetőnek. Jó hír, hogy nem kell több 10.000 forintot költeni Oculus Rift-re vagy Samsung Gear-re, ha virtuális élményt akarunk adni szeretteinknek, hiszen létezik olcsó, fapados megoldás is, méghozzá a Google jóvoltából. A kartonpapírból készült Google Cardboard ára a hivatalos honlapjukról rendelve 4 - 5.000 forint, de a netet böngészve olcsóbban is be lehet szerezni. Az élmény ezzel is óriási.

cardboard.JPG

2. Drón

A VR kihívója karácsonyi technikai innovációk terén, pedig a drón lesz. A tenyérben elférő, okos telefonról irányítható, inkább csak játéktól kezdve, a professzionális HD kamerával felszerelt quadrocopterekig, itt is széles a választék, és 20.000 forinttól felmehetünk 100 ezres nagyságrendekbe is. Nyilván utóbbit csak a komoly videós ambíciókkal rendelkező ismerősöknek ajánljuk ajándékként.

3. Smart home kiegészítők

Az okos otthonnal kapcsolatos eszközök mindig trendik. Ha okos telefonodról vagy tabletedről vezérelheted lakásod valamely részét, az már iszonyú menő. Nyilván egy komplett fűtést szabályzó szettnek borsos ára van és nem is egy tipikus karácsonyi ajándék, azonban más egyedi okos kiegészítőket lehet találni kedvezőbb áron is. Akár egy mobilról irányítható okos villanykörte, vagy LED szalag, akár egy hangvezérléssel működő központi hub, izgalmas ajándék lehet a tech-őrült ismerősünknek.

lifx-bulb-on-white.jpg

4. Nyomkövető kütyük

Több startup is létezik már crowd gps-es helymeghatározó megoldással. Legyen szó kulcstartóra, biciklire, vagy kutya nyakába szerelhető kis egységekről, a többnyire bluetooth segítségével működő eszközök segítenek elveszett értékeinket megtalálni, vagy csak nyomonkövetni okostelefonunkról a meglévőket. Egyszerű, de nagyszerű ajándék lehet, talán a két legnagyobb név a piacon a Tile és TrackR, mindegyik 10.000 forint körül van, utóbbiról cikket is írtunk már korábban.

trackr-bravo.png

5. Digitális ajándékutalvány

Abban az esetben, ha esetleg végképp nincs időd, se energiád, se ötleted ajándékok után kajtatni, a legjobb megoldás a digitális ajándékkártya. Bármikor és bárhonnan meg tudod vásárolni és innovatív módon digitális kártya formájában tudod elküldeni, amit okos telefonnal lehet felhasználni a partner üzletekben. Korábbi cikkben már írtam egy ilyen magyar startupról, a UniGifterről, itt találsz róluk több információt is.

Nektek milyen ötletetek van még? :)

Borítókép forrása: christmas.wonderhowto.com

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is, és kövesd a blogot Facebook-on, YouTube-on, vagy Instagram-on!