Az 5 leginspirálóbb előadás az idei TEDxYouth Budapest-ről

tedxcover2.jpg

Szombaton rendezték meg a 7. TEDxYouth rendezvényt Budapesten, amelyre mi is ellátogattuk. Köztudott, hogy az eseményen fiatal gondolkodók érdekes, gyakran megható történeteiről, izgalmas projektjeiről, vagy éppen szenvedélyesen elmesélt világnézeteiről lehet hallani. Inspirálódni mentünk és olyan élményekkel tértünk haza, amelyek még sokáig hatással lesznek ránk. Idén iszonyú erős mezőnyt hozott össze a HVG-s szervezőgárda, viszont a cikkben a számomra 5 leginspirálóbb előadásról fogok csak írni. Figyelem, a lista szubjektív véleményen alapul!

5. „Együtt leszünk értékesek” – Barta Niki és Major Zoltán

Niki és Pepe nagyon aktuális kérdéseket feszegetett az oktatás és a pályaválasztás témakörében. A jelenlegi oktatási rendszer hibái miatt nem a politikát, a tanárokat, a szülőket, vagy a diákokat kell szidni, hanem nekünk kell aktívan tenni a jövőért. Ezzel az eszmével maximálisan azonosulni tudok, és én is így gondolkodok az élet minden területén.

Napjainkban nem könnyű a pályaválasztás előtt álló középiskolások dolga. Felgyorsult a világ, olyan szakmák jelentek meg, amik pár éve még abszolút nem is léteztek. Ezekkel viszont nem tud lépést tartani az oktatási rendszerünk. Frontend fejlesztő, social media manager, growth hacker, key account manager, csak pár a megfoghatatlan szakmákból. Szüleink vagy a tanáraink fognak válaszolni, hogy mit takarnak ezek a foglalkozások, mely érettségi tantárgyra gyúrjanak rá a diákok, és melyik egyetemre menjenek, hogy naprakész képzést kapjanak az új foglalkozásokhoz?

Nehéz kérdések, viszont ebben próbál segíteni Niki és Pepe kezdeményezése az „Így dolgozunk mi”, ahol már a szakmájukban sikeres embereket hoznak össze az érdeklődő diákokkal, ezzel inspirálva őket és betekintést nyújtva az adott foglalkozásokba.

ted1.jpg

4. Térteremtés – Pintér Gergő

Az egyik leghitelesebb előadás Pintér Gergőé volt, akiből sugárzott mennyire szereti a matematikát és mennyire máshogy gondol rá, mint egy átlagos matektanár. Zseniálisan volt felépítve az előadása, egy egyszerű térelméletből elvezette játékosan a közönséget egy olyan szintre, amit előtte elképzelni is nehéz lett volna. A „Snake” játékból ismert kígyó világát ábrázolva, eljutottunk egy szinte felfoghatatlan dimenzióba, kinyitva azt a kérdést, hogy hogyan nézhet ki a végtelennek hitt univerzumunk, mi történhet, ha elérünk a világűr szélére. Rendkívül izgalmas volt, szinte már-már ijesztő is.

Gergő Matemorfózis nevű Facebook oldalán, a matematika iránt érdeklődők további tájékoztatást kaphatnak előadásairól.

ted2.jpg

3. „Egy élet egy évben” – Násztor Péter

Őszintén bevallom, amikor magyar népviseletben bejött a színpadra Péter, én megijedtem. Eddig a lehető legtávolabb állt tőlem a néptánc, viszont Péternek most sikerült közelebb hoznia hozzá. Történetében Argentin cserediákként töltött évéről mesélt, amikor is egy olyan mélyszegény helyre került, szinte elzárva a külvilágtól, hogy aggódó szülei azonnal ki akarták menekíteni onnan már az első nap. Ő viszont maradt, és megtanulva a helyi néptáncot, azonosult az argentin kultúrával.

Élete teljesen megváltozott, amit annyira inspirálóan és motiváltan adott át, hogy szerintem megérdemelten ő kapta a második legnagyobb tapsot a nap folyamán. Egy általa elhangzott gondolatot idézve: „Azt hiszed, hogy a kaland veszélyes? Próbáld ki a megszokást, az halálos."

ted3.jpg

2. „Mikortól építünk embert?” – Lantos Lili

A 17 éves Lili előadása volt az egyik, ha nem a legjobb. Jelenleg az elfogadott gondolkodásmód, hogy a hiányzó szerveket és testrészeket donorokkal és implantátumokkal helyettesítenek az orvosok. Viszont az őssejt kutatás ezt teljesen felborítja, és egy teljesen új szemléletet ad. Jó hír, hogy ma már nem csak szüléskor a köldökzsinórból lehet kinyerni az őssejteket, hanem a már meglévő sejteket is vissza lehet alakítani őssejt formába, majd utána átalakítani bármilyen kívánt sejtté. Nem csak az elégedetlen testrészeinket tudjuk megváltoztatni ezzel, de már a klónozás sem egy sci-fi.

Olyannyira nem, hogy ma már, ha van egy sok tejet adó (természetesen génmódosított) tehén, akkor azt inkább leklónozzák, mintsem tovább szaporítanák. De ami a legdurvább, hogy Dél-Koreában például házi kedvenceink klónozása már egy elfogadott opció.

Sőt a klónozó cégek olyan groteszk marketing szövegekkel állnak elő, mint például: „Meghalt a kutyája? Forduljon hozzánk, mielőtt túl késő lenne!”.

És itt kezdődnek az etikai kérdések, valamint hogy mitől is féljünk jobban: egy mesterséges intelligenciájú robottól, vagy éppen saját magunk klónjától? Mindenesetre A hatodik napon című film már komolyan itt van a küszöbön.

ted4.jpg

1. „Az élet mint ajándék” – Lukoviczki Réka

Az iszonyúan erős előadói felhozatalból első helyre Réka előadását tettem. Ő volt az, akit megérdemelten állva tapsolt meg a közönség. Legmeghatóbb, legmegrázóbb, legőszintébb és legcsodálatosabb beszédet mondta. Réka 21 évesen elvesztette bal lábát egy autóbalesetben. Története, hogy hogyan állt fel a padlónál is lejjebbről, hogyan fogadta el magát és lett büszke új énjére, olyan inspirálóan hatott, hogy az egyszerűen leírhatatlan. Tényleg csak annyit tudnék üzenni neki, hogy köszönöm!

A Robotlány blogját itt tudjátok olvasni: http://robotlany.blog.hu/

ted5.jpg

Zárógondolat

Miközben a rendezvény másnapján, még mámorosan, e cikket írva gondolkodtam, melyik 5 előadás volt a legjobb, arra jutottam, hogy simán írnék 10-ről is. Viszont, hogy a cikk ne legyen végtelenül hosszú, így valószínű lesz egy második része is.

Az előadóknak és a szervezőknek pedig gratulálok, eszméletlen élményt kaptam a 2016-os TEDxYouth Budapesten.