Íme az okos öv, ami jelez, ha híztál

welt1.jpg

A technikai innovációk teljesen körbevesznek már bennünket. Okos már a telefonunk, az óránk, a riasztó rendszerünk, a TV-nk, a hűtőnk, az egész házunk egy smart home, de még az esernyőnk is okos. Szinte már minden használati tárgyunk digitális jelet küld és fogad körülöttünk. Ráadásul most már a ruhadarabjaink is rendkívül hasznos információkkal traktálhatnak bennünket.

Te híztál! - szólt az öv

Egy New York-i startup a WELT, nemrég előrukkolt az okos övvel. Az elsőre teljesen normális övnek kinéző ruha kiegészítő nemcsak hogy divatos, de kellően innovatív is. Olyan funkciókkal segíti az egészségünket, mint a lépésszámlálás, vagy méri mennyi időt ülünk az irodában a gép előtt görnyedve. De természetesen a legnemesebb feladata, hogy figyeli derékbőségünk alakulását. Ha sokat eszünk egyszerre, akkor a hasunk általában kidudorodik, és ezt már nem tudjuk elrejteni az okos övünk elől... Meg fogja jegyezni, hogy Te híztál!

welt2.jpeg

Technikai részletek

A öv Bluetooth-on keresztül kommunikál mobilunkkal, amire előtte letöltöttük az appot. Az applikáció Androidon és iOS-en fut, és egy közös felületen mutatja nekünk derékbőségünket, lépéseink számát és ülési időnket. Beállíthatóak célok is, amelyek megvalósítási terve e három adat kombinációjából kalkulálódik ki. Üzemideje 20 nap, és micro USB porton lehet tölteni, ami az övcsaton található.

Az övből több méret és több stílus is készült, valamint külön vannak nőkre és férfiakra szabott változatok is. 

welt3.jpg

Vendégszoba

Mivel a divat nem az erősségem, azonban a terméket ebből a szempontból is szükséges megvizsgálni, így megkértem az egyik legnagyobb magyar divatblogot, a Stíler-t, hogy vendégeskedjen a Startup Mustrán. Rigó Áginak ezúton is köszönöm még egyszer, hogy megosztotta velünk gondolatait:

"A tech cégek évek óta kitartóan próbálnak betörni a divatba a különböző - jobban vagy éppen rosszabbul sikerült - kütyükkel, de az áttörés még várat magára. Ennek ellenére újabb és újabb találmányok jelennek meg, ami azt mutatja, hogy hatalmas a potenciál a wearable tech műfajában, és mindenki szeretne majd ott lenni, amikor ebből valóban nagy bizniszt lehet építeni. 

Övekkel is próbálkoztak már többen, mi is írtunk egyről. Ez a most említett smart belt egyébként jól néz ki, kellően klasszikus és semleges ahhoz, hogy minél több vásárló hordhassa a saját stílusában. Ez persze csak az első lépés, ha több szezonon át piacon akar maradni a cég, akkor kénytelenek lesznek rendszeresen új fazonokat piacra dobni. Tehát ha a projekt sikeres lesz, és a gyártónak lehetősége lesz a technológiai újdonság mellett a divat faktorra is kellő hangsúlyt fektetni, akkor versenyképes lesz a smart belt.

A viselhető tech újdonságok önmagukban szerintem nem cikik vagy éppen divatosak. Ez attól függ, hogy viselőjük stílusához mennyire illenek, hogyan fejezi ki ezzel valaki a személyiségét.

Másik kérdés az, hogy a lépésszámláló, ülés idő mérő és a derékbőség folyamatos követése amúgy mire jó. Egészségesebb életmódra sarkall? Ha valakinek ez segít abban, hogy tisztában legyen a szervezete működésével, esetleg motivációt nyer belőle ahhoz, hogy jobban odafigyeljen az egészségére, akkor szuper, de bennem van némi kétely. (A legtöbb okostelefon is méri a lépéseket, de ez nem jelenti azt, hogy oda is figyelünk rá, pláne, hogy messzemenő következtetéseket vonunk le belőle...)" 

welt4.JPG

Összegzés

A startup Kickstarter kampánya jövő hét közepén zárul le, azonban már most sikert értek el ötletükkel a közösségi finanszírozásban. A kitűzött céljuk 30 000 dollár volt, ami jelenleg 73 000 dollárnál (20 millió forintnál) tart. Az előrendelők 2017 februárjában vehetik derékra az első termékeket. Úgy tűnik, igény van az okos ruhákra, kérdés már csak az, hogy mikor robbannak be a divatiparba.

 

Forrás: Kickstarter

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is, és kövesd a blog hetente frissülő tartalmát, akár a Facebook oldalon is!