Disco élmény egyetlen egy darab égővel

lifx-bulb-on-white.jpg

A led izzók ára egyre barátságosabb, ami roppant kellemetlen a hagyományos és a halogén izzó piacnak, viszont jó hír a fogyasztóknak a rezsi csökkentés frontján. Régóta gondolkoztam már azon, hogy átálljak led égős világításra, viszont amikor megláttam a színes-szagos okos izzók létezését nem volt kérdés, hogy ennek vásárlás lesz a vége.

Rövid piackutatás után a LIFX Color 1000 wi-fis led izzó mellett döntöttem, amely számomra teljesen megfelelőnek tűnt arra, hogy egy darab égővel elindítsam a fényorgiát a szobámban.

Magyar viszonteladónál az ára 30.000 forint, mely a gyártótól 60$-ért beszerezhető + szállítási költség. Tehát ha valaki több égőn gondolkodik, annak jobban megérheti, ha direktben a gyártótól rendel.

De mit is kell tudni a LIFX-ről?

Az ötlet egy lakásfelújításkor született, amikor John Bosua-nak azt a kérdést szegezte barátja, hogy hogyan lehetne megoldani a világítás kiépítését kábelrengeteg nélkül. Ekkor lett újragondolva a hagyományos égő, és egy mobilról vezérelhető wi-fis led izzó körvonalazódott ki, mely különböző színekben is képes világítani. 2012 őszén elindították kampányukat a Kickstarteren, mely a közösségi finanszírozás top sikertörténetei közé írta be magát. Történt ugyanis, hogy az indítástól számított 3. nap már túlszárnyalta jócskán a kitűzött célt és 100.000$ helyett 1.300.000$-nál lezárták a kampányt. A remek ötlet kereslettel párosult, ami elindította a startup-ot a sikeres piacra lépés felé.

Forrás: Kickstarter; Forbes; Angel.co

Ugorjunk előre az időben...

... amikor is 2015 késő őszén a futárszolgálat becsengetett hozzám és meghozta a már várva-várt új égőmet.

bulb1.jpgMár a termék csomagolása is megér egy misét, hiszen ilyen igényes, szemgyönyörködtető prémium kategóriás dobozzal ritkán találkozik az ember. Maga az égő is mutatós, igaz 240 grammjával nem mondhatni, hogy pehely könnyű lenne.

Beüzemelése alap IT tudással könnyen megoldható volt, a leírás alapján pár beállítást kellett csak alkalmaznom a wi-fi routeremen. Kicsavartam a régi izzót, betettem helyére az újat, valamint  letöltöttem az app-ot a mobilomra. Ezután párosítottam az égő, a wi-fi és a telefon hármasát és voilá, az ígéret szerint működött is minden tökéletesen, lőn világosság.

De mit is tud az izzó?

- Kicsivel több, mint 1000 lumen
- 11 Watton,
- akár 23 évig,
- az általam kívánt színnel,
- fényerősséggel
- és melegséggel.


Nem beszélve azokról a funkciókról és lehetőségekről, mint például a lejátszott zene ritmusára pulzál és változtatja a fényét, mintha csak a diszkóban lennék (mit nem adtam volna ezért az egyetemista házibulik során);  vagy összekötve az IFTTT nevű applikációval beállítható, hogy például vibráljon egyet kéken a lámpa, ha e-mailt kapok. Sőt eggyel továbblépve még az is beállítható, hogy amikor a barátnőm a lakásunk pl. 200 méteres körzetébe belép, akkor az égő vadul elkezdjen pirosan villogni, hogy hamarosan hazaér. (Kezdjek el mosogatni :D ) Persze ez csak akkor, ha ő is letölti mind a LIFX, mind pedig az IFTTT appot mobiljára. 
Szóval tényleg zseniális dolgokat lehet kihozni az égőből.

lifx_pic1_jpg.jpg

A forduló pont

2 hónap elteltével azonban beütött a krach. Az égő egyik este váratlan vörös villogással jelezte, hogy valami nem stimmel. Utánanézve, ez egy gyári beállítás rajta, arra az esetre, ha valami meghibásodik. És sajnos valóban, az égő újabban rövid időn belül felforrósodik és kikapcsol a beépített wi-fije, aminek köszönhetően olyankor nem lehet mobilról irányítani. Egyszerű buta led izzóként funkcionál tovább, azaz elveszíti pont a lényegét. Ennek köszönhetően sajnos letesztelhettem az LIFX ügyfélszolgálatát is. Azonban ott pozitív csalódásként ért: igényes, modern és felhasználóbarát felület, gyors válaszok, segítőkészség és vásárlóorientáció jellemezte. A párbeszéd és a sikertelen hibaelhárítás eredménye, hogy várhatóan a napokban fog megérkezni az új égőm, amit a cég díjmentesen kiküldött nekem, csupán annyi kéréssel, hogy a régit szelektív hulladékgyűjtőbe dobjam ki.

Azt hiszem, ennél jobb módszerrel nem lehet megtartani egy már-már csalódott vásárlót.

ease-carousel-04.jpg

Konklúzió

Összegezve tehát a vállalkozás és a termék még mindig szimpatikus, annak ellenére, hogy az izzó rövid időn belül megadta magát és így az első körös tesztelésem kudarcba fulladt. Nem tudom, hogy pont kifogtam egy hibás darabot, vagy mi más lehetett az elromlás oka, nem is akarok felelőtlenül tippelgetni tények nélkül. Lényeg, hogy adok még egy esélyt a dolognak. Így várható a folytatása a témának, miután megjött az új égőm és túléltük a kritikus első hónapokat. :)