Lakásriasztó helyett drón?

alarm-com_drone1.JPG

Otthonunk védelme érdekében jelenleg a legelterjedtebb biztonságtechnikai megoldás a lakásriasztó- és a kamera rendszerek alkalmazása. A piacot már régóta ezek az eszközök uralják, és az innováció csak a folyamatos fejlesztésükben észlelhető. De vajon születhetnek-e teljesen új megoldások? Napjaink technikai vívmányai megreformálhatják-e a lakásbiztonságról alkotott képünket?

Megnéztük, mennyire elterjedt módja a drónok alkalmazása a vagyonvédelemben, azon belül is az otthonunk védelmében.

Drónnal a biztonságért

Idén év elején a világ egyik legnagyobb biztonságtechnikai cége, az Alarm.com a Las Vegasi tech kiállításon, a CES-en jelentette be ünnepélyesen, hogy egy olyan mesterséges intelligencián alapuló drón appot fejleszt, amivel az okos otthonok vagyonvédelmére kínál alternatív megoldást.

A drónnal történő védelem lényege, hogy a lakáson belül, ahol behatolás, vagy egyéb szokatlan esemény történik, ott a drón önműködően lép a színpadra. Észlelve az anomáliát, odarepül a kérdéses pontra, és élőben közvetíti az ott történteket a tulajdonos okostelefonjára, vagy egyéb platformjára.

Az Alarm.com drónja nem járőrözik, hanem szorosan együttműködik a már meglévő behatolásjelző rendszerekkel (mozgás-, nyitásérzékelő, stb.), vagy más smart home eszközökkel, így azok jelzésére száll csak fel és repül a kritikusnak ítélt helyszínre.

alarm-com_drone.jpg

Hasonlóképpen képzeli a Sunflower Labs is otthonunk vagyonvédelmét a jövőben, bár ők a drónjukat kinn hagyják az udvaron, és kifejezetten csak a családi házakra fókuszálnak. Az ő fejlesztésüknek 2017 év végére várható eredménye.

Más már belebukott

Eljátszva a gondolattal, hogy saját 2 szobás lakásom védelmére egy drónt alkalmazzak, elmosolyodom. De még 3, 4 vagy több szobás lakásnál is furcsának tűnik jelenleg ez a megoldás.

Azonban amióta ekkora népszerűségnek örvendenek a drónok, más is megpróbálkozott már meghódítani velük a lakásbiztonság piacát. 2016 nyarán indított közösségi finanszírozó kampányt az Indiegogo-n a HawkEye nevű amerikai startup, ami koncepciója szinte ugyanaz volt, mint az Alarm.com-é.

Nekik nem sikerült. Az induláshoz szükséges 100.000 dollárból 42 ezret (12 millió forintnyit) kalapoztak össze, ami a projekt végét jelentette.

sunflower-labs-home-awareness-system-01.jpg

Zárszó

Ha ma még futurisztikusnak is tűnik, hogy lakásunkban egy önműködő quadrocopter repkedjen, és védelmi feladatokat lásson el, a közeljövőben egészen biztos, hogy nagyobb szerepet kapnak a drónok akár a vagyonvédelemben, akár más területeken. Szárnypróbálkozások már vannak, kérdés, hogy mikor jön az áttörés.

Forrás: Alarm.com, Sunflower-labs.com, HawkEye, TechCrunch,

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is, és kövesd a blogot Facebook-on, YouTube-on, vagy Instagram-on!